När jag skriver den här kolumnen har jag just kommit hem från YLE:s betongbunker i Böle, där jag suttit och klippt teveintervjuer för Radio Vegas valvaka. Sauli Niinistö har valts till president och lag och ordning råder igen i kungadömet.

För oss journalister har det här varit ett roligt presidentval, trots att det från början varit självklart vem som vinner. Medierna kan, som vi vet, både skapa och fälla kungar. Också i det här valet har vissa medier haft sina gunstlingar. I ett skede handlade nio av tio valnyheter på MTV3:nätsida om Sauli Niinistö. Tammerforsbaserade Aamulehti lyfte gärna på Paavo Väyrynens svans, ibland nästan intill absurditet. Efter första omgången publicerade Aamulehti en artikel som visade att om rösterna räknades på ett annat sätt, hade Haavisto gått på en brakförlust mot Väyrynen, det vill säga om man räknade i hur många kommuner kandidaterna fått flest röster. Man hade till och med mage att rubricera artikeln: ”VAALIMYSTEERI: Tällä laskutavalla Haavisto kärsi Väyryselle rökäletappion” (”Valmysterium: Enligt den här räknesättet led Haavisto en brakförlust mot Väyrynen”). Visst, och hade man gått in för att den som fått minst röster vinner, skulle Sari Essayah ha varit Finlands president. I de finlandssvenska medierna gav man naturligtvis Eva Biaudet en hel del extra utrymme.

På slutrakan handlade det det mycket om Pekka Haavisto. Nu har jag inte räknat spaltmillimeter eller eterminuter, men det känns spontant som om den gröna kandidaten tydligt lyftes fram framom sin samlingspartistiska motpart. Det har säkert flera orsaker. Dels var väl kapitlet Niinistö mer eller mindre avhandlat, medan det helt enkelt fanns mer intressant stoff att gräva fram om Haavisto, och naturligtvis om Haavistofenomenet, ett fenomen som ju ändå inte räckte ända fram, inte till målrakan och kanske inte riktigt ens till startstrecket. Men det var nog också många kolleger som den här gången lät objektivitetsschimären rasa och mer eller mindre öppet i de sociala medierna lät förstå vilken kandidat som låg dem närmast hjärtat.

Och som journalist måste jag ju medge att det hade varit ack så läckert att få se Pekka Haavisto installera sig som landets galjonsfigur. Jag tror alla vet ganska exakt en hurdan president Sauli Niinistö blir. Han kommer att axla rollen som den högtidliga, statsmannamässiga landsfadern. Han kommer att representera mer eller mindre oklanderligt utomlands med alla de rätta fraserna och i sina tal till folket kommer han att lyfta fram den klassiska bilden av den hårt arbetande finländaren, hem, tro och fosterland. Skvallerpressen kommer i första hand att intressera sig för hans unga, vackra frus förehavanden.

Pekka Haavisto hade däremot blivit en smaskig affär för pressen. Världens första öppet homosexuella president hade skapat löpsedlar världen över, Finlands rykte som gayvänligt land skulle skjuta i höjden. Hur skulle Haavisto och Flores som presidentpar tas emot i konservativa länder? Hur skulle presidentbalen se ut? Skulle Sannfinländarna bojkotta? Vad skulle Westboro Baptist Church säga? (WBC är en Kansas-baserad kyrka som profilerat sig främst för sina hatiska utspel mot homosexuella. red.anm.) Hur skulle de gröna värdena synas under presidentperioden? Haavisto har också framstått som den mer lättsamma och humoristiska kandidaten och skulle säkert också sätta mjuka värderingar högre upp på agendan. Skulle Haavistos presidentskap lyfta de gröna i riksdagsvalet?

Den breda uppslutningen bland vänsterfolket bakom Haavisto visar ändå att det här i dag mer är ett image-val än ett politiskt val. Haavisto har sannerligen inte positionerat sig som någon vänsterkandidat, utan tvärtom kallats för Lill-Niinistö. Men för många har ändå den något mjukare framtoningen, Haavistos unga, urbana image och framför allt homosexualiteten räckt att övertyga. Trots det vittnar valdeltagandet om att det för många vänsterväljare blev ett val mellan pest och kolera. Nu blir det intressant att se vad Finlands överlägset mest populära politiker gör av den intill absurdum avpolitiserade galjonsposten som presidentskapet utgör.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.