Helene Schjerfbeck (1862-1946) är en av Nordens få stjärnor på den internationella konstnärshimmelen. Med sitt känsliga, finstämda och egenartade bildspråk har den finlandssvenska konstnärinnan målat stor poesi. Ju fler som upptäcker henne, desto populärare tycks hon bli och så där har det hållit på i några decennier. Utställningarna avlöser varandra i år i Finland och i Sverige, eftersom det är 150 år sedan konstnärinnan föddes.

Böcker om brev brukar av erfarenhet vara tämligen träiga historier. Jag var lite rädd för att Lena Holgers nya bok om Schjerf-
becks brev till konstnärskollegan Maria Wiik skulle vara av den sorten också. Jag hade helt fel. Det här är inte en bok om Schjerfbecks brev utan en bok om konstnärinnan Helene Schjerfbeck, där breven utgör den fond mot vilken Lena Holger levandegör och skildrar Schjerfbecks konstnärskap. Det är dessutom en mycket bra bok. Holger är en av de främsta kännarna av Schjerfbeck, tidigare chefsintendent vid Nationalmuseum, och här delar hon med sig av sitt stora kunnande.

Det är en vacker bok med ett intressant fakta- och bildmaterial som Holger sammanställt, med bilder av Schjerfbeck som vi annars sällan ser. Även om det mest är Schjerfbecks eget språk vi får lyssna till i boken, så hör dessutom Holger till den mycket lilla skara fackskribenter som skriver bra. Boken behandlar egentligen Schjerfbecks hela konstnärskap, men tonvikten ligger på den period då hennes brev har skickats till Maria Wiik, åren 1907-1928. Det är huvudsakligen den period då Schjerfbeck lämnat Helsingfors och lever med sin mor i Hyvinge, några mil norr om huvudstaden, innan hon 1925 flyttar till Ekenäs. Vi tillåts komma Schjerfbeck mycket nära i många av breven och möter en konstnärinna som sällan har det lätt, ständigt är trött och plågad av fysiska besvär, men som trots detta ändå orkar skapa stor konst och teckna och måla tusentals verk.

Lars Vikström

Lena Holger: Helene Schjerfbeck. Och jag målar ändå – brev till Maria Wiik 1907-1928. Svenska litteratursällskapet i Finland/Bokförlaget Atlantis, 2012

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.