Foto: Jonas Gratzer Den första april tog Burma ett stort steg mot ett öppnare samhälle. Demokratikämpen Aung San Suu Kyis parti NLD tog 43 av 45 mandat i utfyllnadsvalet till landets parlament och besitter nu 6 procent av parlamentsstolarna. Men det är år 2015, då det riktiga valet hålls, som demokratin på allvar sätts på spel, skriver Johan Augustin, som på nära håll följde med arbetet inför utfyllnadsvalet i Burma.

Utanför NLD:s kontor strömmar det hög hiphopmusik från de söndersprängda högtalarna. De burmesiska artisterna sjunger om och om igen: Vakna Myanmar, Vakna Myanmar, samtidigt som NLD:s anhängare hoppar upp på flaken till de tiotalet lastbilar som har banderoller med Aung San Suu Kyis leende ansikte, och några med hennes avlidne pappa, frihetskämpen Aung San. Stämningen är varm och skratten och danserna avlöser varandra, medan NLD-flaggor och kepsar viftas i luften. Det är drygt en månad kvar tills partiet och dess ledare Aung San Suu Kyi ställer upp i fyllnadsvalet till parlamentet, efter att hennes parti bojkottade det förra valet för två år sedan, på grund av att Aung San Suu Kyi då satt i husarrest. Idag ska en av NLD:s kandidater, doktor Myo Aung, hålla tal i tre olika byar som samtliga ligger i Dagon Seik Kan-kommunen utanför den förra huvudstaden Rangoon. Att en regeringsanställd med mörka solglasögon sveper förbi lastbilarna och filmar med en videokamera verkar ingen av NLD-medlemmarna bry sig allt för mycket om. Den styrande regeringen visar fortfarande sitt missnöje med NLD, och hotar med jämna mellanrum partiets anhängare, men situationen har blivit bättre. Det menar Ma Ky Pyar som har suttit med i NLD:s organisation i två år.

– Nu är jag inte rädd längre. Sedan vi registrerade NLD för att ställa upp i valet har läget blivit bättre, säger hon.

Ma Ky Pyar minns kaoset 2007, då munkarnas demonstrationer blodigt slogs ner av militären i den så kallade Saffranrevolutionen. Till en början protesterade folk mot den skyhöga inflationen, men då en munk dödades av militären, eskalerade det hela till att tusentals munkar och andra medborgare demonstrerade mot militärstyret på landets gator.

– Kom man hit till högkvarteret då blev man arresterad och kastad i fängelse!

Stora utmaningar

Enligt Ma Ky Pyar har Burma, som räknas som ett av världens fattigaste länder, många svåra utmaningar framför sig, och att få fattiga människor att gå och rösta är en utmaning i sig.

– Den ekonomiska situationen i landet är hemsk, människor i byarna har inte tid att tänka på politik, de måste bara fokusera på att överleva, berättar Ma Ky Pyar, som arbetar som frilanslärare på kvällarna för att tjäna sitt levebröd – arbetet på NLD är ideellt.

Dammet som bildas på de gropiga, torra vägarna när lastbilarna sakta guppar fram lägger sig över de hundratals NLD-anhängare som är på väg till valspurtens första anhalt. Längs med vad som ska likna en grusväg, står bybor och hejar och ler när karavanen kör förbi. En skylt med en kandidat från militärjuntans parti USDP (Union Solidarity and Development Association) passeras och en av NLD-anhängarna skakar på huvudet och delger sin avsky gentemot landets styrande parti.

– De lovade att laga vägarna när de tog makten, men se vad som har hänt – ingenting! säger kvinnan som vill vara anonym, och fortsätter:

– USDP kommer inte få några röster i valet den här gången!

Utbildning viktigt

Musiken dundrar vidare, och några medlemmar av ungdomsorganisationen 88 Generation Students Group – aktivister som kämpar för demokrati tillsammans med NLD, drar igång sin slogan som sedan kommer att hänga med tåget resten av dagen: ”NLD must win, Doctor Aung must win, Suu Kyi must stay healthy”, och ramsan får byborna längs med vägen att klappa händerna i takt med musiken.

Väl framme i den lilla avlägsna byn Da La Ban, har redan hundratals bybor samlats och NLD-medlemmarna delar ut broschyrer som sammanfattar vad partiet och deras ledare står för. Myo Aung greppar mikrofonen och jämför Burma med Sydkorea – landet som enligt honom tidigare befann sig på samma nivå som Burma.

– Se på Sydkoreas historia; de har haft det tufft precis som vi, men se var landet står idag – vi vill utvecklas på samma sätt som dom har utvecklats!

Applåderna är öronbedövande innan Myo Aung forstätter sitt tal:

– Jag kommer att fokusera på er bönder, om ni röstar på NLD och mig, så kommer jag att se till att det blir fler jobb och jag kommer att ta bort korruptionen som äter upp det här landet! Ni kan göra slut på 50 års förtryck genom att rösta på demokratin!

En stund senare, bakom kulisserna, berättar 62-årige doktor Myo Aung om sina planer inom NLD, och han är säker på att vinna en plats i parlamentet (vilket han också gjorde, precis som alla andra NLD-kandidater). Som läkare har han redan bestämt vad det är han vill satsa på:

– Jag vill jobba med landets sociala skyddsnät, jag vill att vi ska ha fri sjukvård och att alla medborgare är med i systemet. Vi måste agera nu, och inte se in i framtiden – precis som vår ledare, Aung San Suu Kyi, brukar säga.

Verklig förändring

Genom Burmas nya konstitution blev en av generalerna, Thein Sein, president i mars förra året. Den förre statschefen och militärjuntans högste general Than Shwe lämnade över makten till den nya civila regeringen nu styr landet. Myo Aung menar att president Thein Sein är ett bättre alternativ än den förre diktatorn.

– Förändringar kommer inte att ske över en natt, det kommer att ta tid, men Thein Sein vill ha förändringar och han pratar med media, det gjorde inte regeringen tidigare.

Trots ljusare politiska tider sker emellertid fortfarande mycket i landet bakom stängda dörrar.

– Människor är övertygande om att Than Shwe fortfarande styr landet genom armén (som med sina 400 000 soldater räknas som en av Sydostasiens starkaste), fortsätter Myo Aung.

Militären lägger beslag på hälften av den årliga BNP:n medan bara ett par procent går till utbildning – detta är politik som måste ändras menar Myo Aung.

– Ja, vi måste få en modernare armé som kostar ungefär en fjärdedel av vår BNP, och samtidigt som ett första steg få upp utbildningsdelen till 10-12 procent av BNP.

För att komma tillrätta med inflationen som har ökat lavinartat inom vissa sektorer, däribland turistsektorn, samt den långsamma ekonomin i övrigt, vill han boosta produktionen genom att locka fler utländska investerare och turister till landet. Han vill också reformera bankerna – så att de inte som i nuläget är styrda av regeringen – och samtidigt be FN och andra organisationer om teknisk hjälp för att få landet på fötter, nu sedan sanktionerna från väst har hävts. Burmas kris har dessutom gjort att studenter flytt landet för att studera utomlands, en så kallad ”brain drain”.

– Vi har tre miljoner studenter i grannländerna, vi burmeser är ett intelligent folk, men vi måste övertyga våra studenter att stanna kvar här i landet!

Presidentposten nästa?

Bredvid Myo Aung sitter kampanjansvarige Nyi Nyi Min som gick med i NLD 2006. Året därpå var han med och demonstrerade i Saffransrevolutionen vilket ledde till att han fick skaka galler i två år. Han säger att ett av partiets nästa mål är att få myndigheterna att släppa de hundratals politiska fångar som fortfarande sitter inspärrade.

– Större delen av befolkningen kommer att rösta denna gång – vår moderna revolution börjar när vi kommer in i parlamentet!

NLD:s ledare Aung San Suu Kyi, eller ”The Lady” som hon kallas av det burmesiska folket, har sagt att de viktigaste frågorna i kampen för demokrati är att ta itu med landets ekonomi och minska fattigdomen, att höja utbildningsnivån i landet och en skapa en fungerande rättstat.

– Burma kommer bli som nytt när hon sitter i parlamentet, det är jag helt övertygad om, ler Nyi Nyi Min.

Om tre år är det dags för det riktiga valet då NLD kan ta åtskilliga fler säten i parlamentet och det pratas redan om vilken position The Lady kommer att få då.

– Hon blir kanske president, eller utrikesminister, fortsätter Nyi Nyi Min.

Många undrar om Aung San Suu Kyi kommer att orka med det höga politiska tempot på grund av sin ålder (66 år) och det faktum att hon äter så lite, men enligt Nyi Nyi Min har The Lady en stark själ.

– Hon säger alltid: ditt sinne är din kropp, och det är något hon själv lever efter!

Militärt frågetecken

Burma har enorma problem att brottas med, men de flesta som är insatta i landets poltik är ändå positivt inställda till framtiden. En av dem är redaktören Khin Maung Win på liberala tidningen Democratic Voice of Burma.

– Som det ser ut nu, så är förändringarna äkta. Jag är övertygad om att presidenten kommer att lämna över makten efter valet 2015. De förändringar vi nu ser i landet, som har satts igång av regeringen själva, är omöjliga att ta tillbaks.

Hur mycket militären kommer att vara med och styra Burma i framtiden är det dock ingen som riktigt kan svara på, troligen kommer den som vanligt att göra små eftergifter och samtidigt flagga för  att större är att vänta (det är så de har jobbat de senaste decennierna). Hur stora eftergifterna blir beror på hur stort trycket blir från NLD och från omvärlden.

Johan Augustin

Fakta:

Den 8 augusti 1988 (därav namnet på 88 Generation Students Group), slås demonstrationer i Burma blodigt ner och 3 000 burmeser beräknas dö. Många fler sätts i fängelse och tusentals studenter flyr landet. I september samma år bildas SLORC (State Law and Order Restoration Council) av militärjuntan som lovar att allmänna val ska hållas. Året därefter byter juntan namn på landet från Burma till Myanmar, och sätter ledaren för NLD, Aung San Suu Kyi, som de ser att håller på att bli alltför populär – i husarrest. 

Det första valet på 30 år hålls i maj 1990 och NLD får cirka 60 procent av rösterna, men trots det får partiet ingen makt i parlamentet. Allt större sanktioner från väst tvingar juntan, som kommer att styras av Than Shwe från och med 2003, att göra affärer med länder som Kina, Indien och Thailand istället. Burma, som räknas som ett av Sydostasiens rikaste länder i naturtillgångar har fått se sin olja, gas, teak och mineraler säljas i en rasande fart till bland annat Kina, och pengarna fortsätter att fylla generalernas bankkonton, och göra gapet mellan fattiga och rika allt större. 2005 bygger juntan en ny huvudstad i mitten av landet – Naypyitaw, för att lättare kunna skydda sig mot eventuella angrepp från omvärlden, sägs det.

2010 bojkottar NLD valet som vinns av juntans parti USDP (tidigare SLORC). Aung San Suu Kyi släpps från sin husarrest i november samma år efter att sammanlagt ha suttit inspärrad i sitt hus i Rangoon i 15 år. Landets nya författning från 2008 ger automatiskt militären tre viktiga ministerposter, bland andra den för kontroll av gränsområden. Juntans milis USDP kontrollerar en majoritet av parlamentsposterna. Överbefälhavaren har rätt att upplösa parlamentet och utlysa undantagstillstånd. Valresultatet måste godkännas av en kommission vars ledamöter är höga officerare. Militären har med konstitutionen och i senare uttalanden sagt nej till en förbundsstat vilket skulle kunna lösa konflikterna med etniska minoriteter i landets gränsområden. Där råder fortfarande krig och under de senaste månaderna har 70 000 personer flytt gränsområdena till Kina.

Lämna en kommentar