Det gröna huset

av Daniel Lindblom

Småhus kan vara familjens sätt att minska på människans ekologiska fotavtryck. Det säger personerna bakom en pågående utställning om ekologiskt boende i Helsingfors.

Utställningen Smart boende visar hur mycket naturtillgångar vi kan spara genom att bo i ett ekologiskt hus. Den ger idéer och tips för hur man sparar naturtillgångar men också för ekonomi och hälsa. På utställningen finns det miniatyrmodeller av hus från tjugotalet till idag, arkitekterna har skapat exempel på hur småbyggande kunde se ut, till exempel på vilket sätt solvärme kan bevaras.

Tjugofyra procent av koldioxidutsläppen orsakas av boende. Utställningens kuratorer Pekka Hänninen och Yrjö Suonto vill att finländarna skall vara medvetna om vad som sker.

– Medelfinländarens koldioxidutsläpp är 13 000 kilo i året, vi konsumerar 2,5 gånger mer naturtillgångar än vad jordklotet hinner producera.

Hänninen och Suonto har information som de anser att alla borde få ta del av. De vill att människorna ska inse hur mycket de kan spara för framtida generationer genom att tänka – och bo – ekologiskt.

Suonto menar att vi ska se tillbaka på hur man levde förr. I det efterkrigstida Finland byggdes det på femtiotalet småhus åt de krigsveteraner som förlorat sina hem. Husen byggdes enligt landsortsmodellen av timmer och trots de tjocka väggarna kunde luften lätt komma in. Man kunde ”stänga av” en del av utrymmena, till exempel vindsutrymmet, så att värmen hölls på nedre våningen. Det skulle man kunna göra än idag.

– När barnen flyttar ut blir det tomma utrymmen, utrymmen som fungerar med elvärme. Husen borde kunna anpassas till hur många som bor i dem, säger Hänninen.

Ett ekohus skulle kunna lagra solenergi om sommaren och skapa värme till huset på det sättet. Med växtlighet skulle husets inre delar skyddas mot alltför stark värme om somrarna, och om hösten tar växtligheten upp regnet och värmer huset.

I Tyskland har solpaneler har blivit ett fenomen som man skapat stora affärsnätverk runt. I Finland har de ännu inte slagit igenom. I och med att vi får lika mycket sol i Finland som i Mellaneuropa skulle solpaneler vara idealiska för att spara naturtillgångar.

Vad vill vi lämna i arv åt våra barn? Åt de kommande generationerna? En trasig planet?

– Vi borde verkligen blicka framåt men också bakåt, säger Pekka Hänninen.

Människor har levt utan elektricitet i tusentals år. Och det är ju inte meningen att vi ska gå tillbaka till stenåldern utan bo i hus där naturen kan vara till hjälp, där människan dessutom kan bli lyckligare än hon är nu. Hänninen tycker att alla skulle kunna ta och fundera över vad vi har haft för nytta av att använda mer och mer naturtillgångar. Vad har slöseriet gett oss? Mer tekniska möjligheter, mer underhåll för en människa som inte längre behöver göra något själv.

Förut kunde människan själv reparera det som gick sönder i huset, skulle det finnas en möjlighet att gå tillbaka till det? 

– Alla borde tänka efter, det är ju det som är frågan.

Kan ett ekologiskt hus skapa lycka? 

– Är inte den finländska drömmen att bo i ett egnahemshus? Med lite natur och växtlighet runtomkring.

 

text&foto Daniel Lindblom 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.