Hur många av er, kära läsare, har nånsin fördjupat er i den rysk-amerikanska författaren Ayn Rands produktion?

Nej, det var väl det jag tänkte för hon är föga känd – än mindre respekterad – i litteraturvetarkretsar men av en dansk kollega, Hans Boll-Johansen, som skrivit en bok som heter Penge. Mellem kapitalisme og humanisme har jag blivit påmind om att hennes roman Och världen skälvde låg på första plats när man 1998 bad amerikanska läsare rösta fram 1900-talets viktigaste bok. 2009 hade den fått ny aktualitet genom finanskrisen och låg då på trettiotredje plats på Amazons bästsäljarlista. Romanen – som utkom första gången 1957 – handlar om ett syskonpar, James som är VD för USA:s största järnvägsbolag och hans syster Dagny som tvingas arbeta under honom, men i verkligheten är långt mer viljestark och handlingskraftig. Här finns alltså en feministisk vinkling men framförallt är budskapet att det amerikanska näringslivet i sin helhet hämmas av att starka individer inte kommer åt att styra och ställa som de vill, utan är underkastade demokratins tröghet och ständig inblandning från en offentlig sektor som helt består av obegåvade pappersvändare. Denna ideologiska röra av  övermänniskotro och marknadsekonomi ville Ayn Rand själv se som en ny filosofi och hon kallade den för objektivism.

Att romanen fått ett väldigt genomslag i USA är knappast ägnat att förvåna, mer oroande är att en dansk bank, Saxo, häromåret beslöt sig för bekosta en nyutgåva och skänka ett exemplar till var och en av sina medarbetare. Banken hade försett nyutgåvan med ett förord som sammanfattade budskapet: ”Konsekvenserna av globaliseringen, statens överdrivna omfång, konfiskeringen av en allt för stor del av produktionen genom skatter, nivelleringen och omfördelningspolitiken leder bort från det välstånd och den välfärd vi har idag. Vi anser att det är dags för handling nu, och det är vi alla som bär ansvaret, inte bara politikerna.”

Det är nästan så man kan få för sig att bankpersonalen förväntas ta till vapen. Fast kanske det bara handlar om att de ska göra som de starka, produktiva individerna i Ayn Rands roman: gå i strejk mot allt vad skattetryck och solidaritetstänkande heter och därmed tvinga det bestående samhället på knä.

Eller åtminstone till insikt om att egoism är rationellt, vinstintresset en nödvändig drivkraft.

Det är tyvärr ett budskap som tycks gå hem. Googlar man Saxo får man dessutom ett oroande besked till: efterfrågan på deras Ayn Rand-utgåva har varit så överväldigande att boken är slutsåld.

 

Merete Mazzarella
är författare

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.