Kunskap är makt. Och mer än någon annanstans återfinns kunskap i böcker – och bibliotek. Googles försök att på kommersiell basis skapa världens största digitala bibliotek måste därför granskas kritiskt. Mikael Böök gör några reflektioner utgående från en aktuell bok.

Jag fick ett boktips om Googles biblioteksplaner av Jan Szczepanski, tidigare förste bibliotekarie vid Göteborgs universitetsbibliotek. Boken heter The Battle for the Books: Inside Google’s Gambit to Create the World’s Biggest Library, och är skriven av journalisten Jeff Roberts.

“Boken är väl värd pengarna” skrev Szczepanski, men tillade: “Jag misstänker dock tyvärr att bibliotek inte kan köpa in den.”

Tillägget torde betyda, att bibliotek inte ges möjlighet skaffa sig e-böcker på samma sätt som enskilda läsare. Förlagen vill i stället (sedan länge) tvinga biblioteken att skaffa hyreslicenser till de digitaliserade böckerna.

Jeff Roberts för berättelsen om Googles ambitiösa inskanningsprojekt och omvärldens reaktioner fram till årsskiftet 2012-2013 och lyckas därmed åtminstone vara högst aktuell om än inte särskilt originell. Men författaren har i alla fall besökt universitetsbiblioteken i Stanford (invid Googles huvudkontor i Mountain View), i Michigan och Harvard, samt New York Public Library. Således har han talat om saken med en och annan bibliotekstjänsteman, vilket kanske trots allt är lite avvikande: när det gäller IT-bolagen brukar ju mediafolket nöja sig med att prata med (och om) dessas chefspersoner eller med finansanalytiker.

Som vanligt, när det är fråga om amerikanska journalister, ser också Jeff Roberts bara sin närmaste, läs nordamerikanska, omgivning. Han får med andra ord det stora bokkriget (syftar på bokens titel: The Battle for the Books) att te sig som en intern kamp mellan den humanistiska intelligentian på USA:s östkust och datanördarna i Silicon Valley! Att den begynnande striden om vem som hädanefter ska äga vad vi läser eventuellt har biverkningar i andra länder och världsdelar och att företaget Google faktiskt redan har hunnit bli något av en världsmakt skymtar visserligen ibland mellan raderna, men någon större förståelse av vad googlifieringen innebär på globalplanet bör den som köper och läser denna skrift ändå inte vänta sig. (Inte heller nämner Roberts det faktum att Google samarbetar med CIA kring projektet “recorded future” – den inspelade framtiden – trots att Googles digitala bibliotek uppenbarligen är av intresse även ur den synvinkeln.)

 

Portvakt

Kontrollen över den kunskap som finns samlad i böcker innebär en stor makt, enligt Roberts:

”Tidigt år 2009 hade inflytelserika personer inom den akademiska och litterära världen börjat inse vilka konsekvenser den föreslagna Google Books-uppgörelsen skulle få och de var bekymrade. Uppgörelsen väckte frågor om Googles motiv och den satte också i rörelse en serie känslomässiga följdreaktioner om kunskap i den digitala eran. Vem kommer att vara våra böckers portvakter – bibliotek eller företag? Vem bestämmer över framtidens litterära kanon – människor eller datorer.”

Ordet portvakter, ”gatekeepers”, tarvar en kommentar. Klart är att biblioteken borde äga vad vi läser. Men detta betyder väl inte att bibliotekarierna ska agera portvakter? Nej, låt oss ta fasta på R. David Lankes som i The Atlas of New Librarianship definierar bibliotekarien som en ”facilitator”, en tillrättaläggare!

Och frågan om människor eller datorer ska bestämma våra litterära kanoner (canones, alltså förebilder) är rent retorisk. Naturligtvis bör just människor – som även kallas kritiker – sköta om den saken!

Endast ludditer (maskinstormare), som inte har någon aning om datorer, inbillar sig att mjuk- och hårdvaror vore kapabla att sköta kritikerns – eller, för den delen, bibliotekariens – uppdrag.

The Battle for the Books är definitivt värd de 3-6 dollar den kostar att ladda ner. Särskilt underhållande är sidorna om hur de stora IT-drakarna försöker få ”rätten” på sin sida i sina försök att såra och skada sina rivaler. Hoppas att de lyckas ta kål på varandra – utan att dra med sig biblioteken i fallet…

Slutligen en påminnelse om riktiga bibliotekariers motto, i Aaron Swartz ord:

”När det finns tillräckligt många av oss runtom i världen kommer vi inte bara att sända ett starkt budskap som motsätter sig privatiseringen av kunskap, vi kommer att förpassa den till historien. Kommer du med oss?”

Mikael Böök

Jeff Roberts: The Battle for the Books. E-bok. GigaOM Books, 2012.

 

Aaron Swartz var en nätaktivist som anklagades för att gratis ha spritt miljontals artiklar ur MIT:s arkiv. Han tog sitt liv den 11 januari i år, efter att under lång tid ha varit hårt ansatt av amerikanska åklagarmyndigheter. Red anm.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.