Mikael Böök skriver om hur Apples små, till synes oskyldiga förändringar i standardfilformatet för e-böcker, ePub, hotar formatets öppenhet och tvingar läsarna att använda iPads.

Häromdan blev jag uppmärksammad på Apples strategi för ePub, det föreslagna standardformatet för e-böcker: omfamna-utvidga-utrota. På engelska Wikipedia hittar man strategin, som också Microsoft i tiderna blev känd för, med sökordet ”Embrace, extend, and exterminate”.

Apple började med att deklarera att man med tanke på läsarens och författarens allmänna bästa ämnar följa ePub-standarden till punkt och pricka. Således skulle iBooks, den inbyggda applikationen för ePub-filer på Apples surfplatta, göras i alla avseenden kompatibel med ePub. Detta var omfamningen (embrace).

När iPad väl hade sålt i några tiotal miljoner exemplar och blivit marknadssledande, började Apple emellertid i någon mån avvika från anvisningarna om hur en ePub-fil ska se ut för att kunna läsas av alla program som följer standarden. Det här är vad som menas med att på eget bevåg utvidga (extend) en standard.

Syftet med företagets tilltag var att utrota (extinguish; exterminate) andra e-böcker än de som utan strul kan läsas i iBooks. Det var därför Apple avsiktligt ville avvika en aning från standarden.

Alla som använt datorer vet, att ”en aning” är fullt tillräckligt. Ett enda mininimalt ”fel” kan spoliera precis allt. I det här fallet handlar det om att Apple har infört en avvikande medietyp (mimetype) samt några egna stilmallar (CSS extensions). Den som vill få en lite närmare beskrivning av hur Apple gick till väga kan läsa Ed Botts artikel How Apple is sabotaging an open standard for digital books.

Ifall du, kära läsare, tycker att det här låter lite krångligt, så har du inte alldeles fel. Ur teknisk synvinkel kan det väl faktiskt vara aningen invecklat. Men i praktiken är det knappast märkligare än farmors pepparkaksrecept, som farmor ensam kände till.

Att älska vår farmor är (eller var) enkelt. Att älska Apple är (eller kommer att vara) svårt.

När jag skriver mina (e-)böcker använder jag SiSU, en fri och öppen mjukvara, som automatiskt genererar (e-)boken i flera olika filformat, inklusive standardformatet ePub. När jag sedan försöker öppna (e-)boken i iBooks på min iPad, ja då skiter det sig av ovannämnda anledning. Ursäkta uttrycket, men jag ville ju att min (e-)bok också kunde läsas av Appleälskare och andra masskonsumenter som fallit för Apples i sanning effektiva marknadsföring. Ifall jag tilläts effektivera min egen marknadsföring skulle jag här inflika, att min senaste (e-)bok också handlar om (e-)böcker även om biblioteket står i centrum.

Nåväl, jag hade redan tidigare tagit reda på någonting om ePubstandarden som sådan. Nämligen att en ePubfil helt enkelt består av zippade webbsidor. Med andra ord innehåller en s.k. e-bok absolut ingenting nytt i teknikväg. Ersätt .epub med .zip i filnamnet och kör unzip så får du se vad den s.k. e-boken egentligen innehåller.

Tja, en (e-)bok innehåller text och kanske bilder, som är uppställda i en viss ordning och formgiven på ett visst sätt. Vad annat kunde man förresten vänta sig, bortsett från (e-)bokens själva budskap.

En viktig detalj i sammanhanget är Digital Rights Management (DRM), av uppslagsverket definierat såsom ”en samlingsbeteckning för ett flertal olika tekniker som har till mål att från utgivarens perspektiv kontrollera spridning och användning av digitalt material såsom film, musik, ringsignaler och liknande”. (E-)böcker ingår i ”liknande” och hela vitsen med ePub-formatet är faktiskt att det ska gå att sätta filerna bakom digitalt lås och bom med hjälp av DRM.

Mina (e-)böcker är visserligen DRM-fria också i sina ePubversioner. Varför? Ja, inte skulle det skada att göra lite pengar på bokskrivandet. Men jag skriver ju inte för att förtjäna pengar, jag förtjänar pengar för att skriva. Det är en viss skillnad. För mig får det därför räcka med den eventuella förtjänsten på mina och förläggarnas trycksaker. Skrivprojekten behöver alltså inte gå med vinst om bara inkomsterna något så när balanserar utgifterna.

För det andra är jag mot DRM av samma anledning som jag är emot kapitalism och imperialism. DRM är bara ett försök att anpassa (e-)bokutgvningen till den rådande ordningen så att ackumulationen av kapital ska kunna fortsätta.

För det tredje är DRM dömt att misslyckas eftersom tekniken lätt kan kringgås med annan teknik. Man kan t.ex. skanna in min bok och distribuera kopior på nätet. Ja, gärna för mig!

 

Mikael Böök


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.