TEVE-showen Märät säpikkäät (Njuoska bittut) inledde sin andra säsong i mitten av april i Yle TV2. När jag nu skriver att det handlar om samisk tv-underhållning kan jag genast ana någon som tänker att det är a) tråkigt (typiskt av Yle att med tvång ha med alla tänkbara minoriteter), b) sött, men ofarligt eller c) fint att samerna äntligen får sin röst hörd. Fel, fel och fel. De samiska tv-stjärnorna i Märät säpikkäät, Suvi West och Kirste Aikio visade redan ifjol att de kör sitt eget race och inte ödmjukt tänker fråga om de får trampa på eventuellt ömma tår.

Programmet är uppbyggt av i sig alldeles traditionella element så som sketcher (både lyckade och krystade), intervjuer och musikvideor. Det som lyfter seriens mer filosofiska sketcher och musikvideor över mycken annan tv-underhållning är attityden som åtminstone inte blir sämre av ett de facto utanförperspektiv till den finländska mainstreamkulturen.

Både förra årets och den pågående säsongens bravurnummer är de proffsigt regisserade och framförda låtarna. West och Aikio omtolkar hela folkets suomirock- och poplåtar med nya omvälvande texter. Pelle Miljoonas evergreen Tahdon rakastella sinua handlar i nytolkningen Norjan saamelainen om att alla samer på den finska sidan egentligen vill vara norska samer eftersom de senare åtnjuter ordentliga rättigheter och är rika. PMMP:s Rusketusraidat blir Pororajat och handlar om fiendskapen mellan renbeteslagen i finska sameland.

Många av sketcherna spelar på den antagna okunskapen och ignoransen bland storstadsfinländare gentemot samerna. Andra sketcher utmanar den stereotypa bilden av traditionella samer medan en tredje kategori ironiserar över den utbredda religiösa intoleransen och homfobin som (enligt programmakarna) är stark i många samiska byar. En släng av sleven får både laxturisten som reser till Lappland med dyra kläder och påkostade fiskeredskap och människotypen ”den finske heterosexuella mannen” som turister varnas för i en infosnutt (”se upp för dem speciellt nattetid i kön till grillkiosken”).

Den pågående säsongen av Märät säpikkäät (som fått det väldigt olyckliga svenska namnet Sura damasker) är indelad enligt de tio dödssynderna, med alldeles nya synder på listan. Andra avsnittet handlade till exempel om åtrån efter att vara lite homosexuell (Homostelun himo) medan avsnitt tre hade rubriken: Pjåskandet om bebisar (Vauvahössötys). West och Aikio försökte i avsnitt två ta reda på en hurdan blick en äkta homosexuell kvinna ska ha och i avsnitt tre försökte de utröna om det stämmer att livet tar slut efter att det första barnets fötts.

Det rent tekniska utgångsläget för Märät säpikkäät liknar programmet Manne-tv/Romano-tv som Yle sände under medlet av förra decenniet. Också i Manne-tv tillhörde de centrala manusförfattarna och skådespelarna den minoritet som programmet ville rikta blickarna på. Yle ändrade namnet till Romano-tv bland annat efter hård kritik från massmedie- och etnicitetsforskare, som tyckte att ordet manne (slangord för zigenare) och mycket i innehållet var stereotyperande.

I både Romano-tv och Märät säpikkäät har programmakarna velat spola den politiska korrektheten och finkänsligheten. På basis av de avsnitt av bägge program jag sett vinner Märät säpikkäät med 6-0 över Yles romska nöjessatsning. Medan Romano-tv ofta stannade på en nivå fylld av enkla one-linerskämt och buskis som utgick från romers rykte från skrönorna som lömska och tjuvaktiga går Märät säpikkäät (oftast) flera steg längre både på idéplan och i det konstnärliga utförandet.

Och vad betyder då det samiska begreppet njuoska bittut som på finska fått det klatschiga namnet Märät säpikkäät? Å ena sidan betyder det våta eller blöta skor eller benvärmare av renskinn. Suvi West och Kirste Aikio säger i en intervju för Yle-sajten Olotila att begreppet återfinns i gamla samiska joiksånger och beskriver situationen då en man skäller ut sin otrogna flickvän, ”också du är nog en sådan märkä säpikäs, en slampa”.

 

Marcus Floman

 

Märät säpikkäät /Njuoska bittut/ Sura damasker, YLE TV 2, söndagar klockan 22.05 och Yle Areena.
Musikvideor på Youtube, sökordet Märät säpikkäät.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.