Samarbete viktigt för peruanska fiskodlare

av Luzilla Backa

 

Vid sidan av det finländska samarbetsprojektet som ska hjälpa peruanska fiskodlare att domesticera arapaiman, satsar den peruanska staten på att föra samman fiskodlare, jordbrukare, restaurangägare, bidragsgivare och andra aktörer för att gynna lokal produktion av fisk.

”Mesa técnica” är namnet på en sorts rundabordsmöten vars syfte är att få till stånd en offentlig dialog mellan offentliga och privata institutioner som har gemensamma intressen. Inom ramen för mötena diskuteras förslag, lösningar och handelsavtal. Den första diskussionsgrupp som startades enligt ”mesa técnica”-principen hade kaffe och kakao som gemensamt intresse. Idag finns det också grupper som samlas kring teman som biobränslen, palmolja, vattenanvändning, boskap, medicinalväxter – och fiskodling.

Räk- och fiskodlaren Paco Vargas från Tarapoto i centrala Peru är ordförande i en jordbruksgrupp där just fiskerifrågor dryftas. Han säger att det finns många fördelar med att samla flera aktörer till diskussioner.

– Förr fanns inget liknande. Alla drog åt olika håll och ingen ville samarbeta. Nu har jag till och med en partner. Vi delar på labbet där vi odlar räkor.

Vargas berättar att odlarna, tack vare de gemensamma mötena, har blivit en maktfaktor att räkna med.

– Förr lyssnade ingen på oss då vi en och en försökte förbättra våra villkor. Nu måste beslutsfattarna lyssna.

Själv driver Vargas sin fiskodling som ett familjeföretag. På den stora tomten lever fiskar i olika bassänger och Vargas barn trängs runt dem för att få en chans att klappa fiskarna. Inne i en hall odlas räkor, i olika tunnor och i olika åldrar. När räkorna växer till sig bryter Vargas klorna av dem.

– Annars börjar de slåss.

Arapaima

Vargas odlar också djungelfisken arapaima som är typisk för regionen. Den är en av de mest eftertraktade fiskarna i Sydamerika och fiskas också intensivt för att exporteras.

– En av utmaningarna är att få arapaiman att fortplanta sig. Utrikesministeriet i Finland har finansierat ett pilotprojekt i hur vi kan könsbestämma fiskarna och få dem att fortplanta sig, säger ingenjör Vanessa Sánchez som är regional chef för produktionen i den regionala regeringen i San Martín.

Hon är också positiv till ”mesa técnica”-mötena.

– Forumen är grundläggande för utvecklingen i regionen eftersom aktörerna känner varandra och kan diskutera, debattera och komma överens om olika investeringar.

Möten hålls i hela regionen och att delta kostar inget för producenterna. I nuläget är knappt 50 personer med olika bakgrund engagerade, inte bara fiskodlare utan också till exempel några restaurangägare. En av huvudfrågorna är att försöka ta reda på hur mycket fisk odlarna ska producera.

Sánchez säger att det inte finns konflikter mellan fiskodlare å ena sidan och fiskare å andra sidan.

– Men ibland har de olika åsikt om hur de ska prissätta fisken.

Luzilla Backa
Foto: Heidi Kojonen

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.