Nu lever vi på skuld

av Fredrik Sonck

I onsdags klämtade klockan för mänskligheten – då var nämligen hela naturens budget för 2013 spenderad. Det skriver WWF i ett pressmeddelande.

Det är i synnerhet användningen av fossila bränslen som bidrar till överkonsumtionen och tyvärr är utvecklingen inte speciellt hoppfull. Om den fortsätter i samma takt kommer den så kallade ”overshoot day” år 2030 att infalla vid månadsskiftet juni-juli.

Överkonsumtion har pågått sedan 1970-talets början, då konsumtionen för första gången överskred jordens naturliga förmåga att förnya naturresurser och bearbeta utsläpp.

Just nu räknar Global Footprint Network med att mänskligheten behöver 1,5 planet att tillgodose sitt årsbehov.

– Att överanvända jordens resurser kan ge snabba ekonomiska vinster just nu. Men på lång sikt är detta är ohållbart och har en negativ inverkan på världsekonomin, säger Liisa Rohweder, generalsekreterare för WWF Finland, i pressmeddelandet.

 

Mat- och vattenbrist

WWF påpekar också att konsumtionen fortfarande är ojämnt fördelad och att de som konsumerar minst ofta är de som drabbas värst av överkonsumtionen. Till exempel gör skogsskövling och jorderosionen i det globala syd att jordens fattigaste befolkning förlorar sina traditionella näringar och att mat- och vattenbrist uppstår.

I pressmeddelandet konstateras det också att den finländska konsumtionen nationellt sett faktiskt är hållbar, då finländarnas ekologiska fotavtryck motsvarar 6,2 globala hektar per person, medan vårt lands naturliga förmåga att producera biokapacitet är hela 12,2 globala hektar per person.

Ur ett globalt perspektiv är det synsättet ändå inte försvarbart.

– Jordklotet erbjuder i genomsnitt 1,8 globala hektar biokapacitet per person, och finländarna konsumerar alltså tre gånger mer än så, säger Jari Luukkonen, skyddschef vid WWF Finland.

 

Fredrik Sonck


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.