Kulturtjänstemannen vill skriva igen

av Janne Wass

Kulturkritiken är mycket viktigare än många skribenter själva inser, säger Ny Tids nya redaktionssekreterare och producent Lasse Garoff.

I kultserien Nytt från Nordkorea som under flera års tid i början av 2000-talet publicerades i Studentbladet valsade Lasse Garoff runt och försökte förstå sig på livet och omvärlden med hjälp av Kim Jong-Il och andra mer eller mindre besläktade själar. Seriens upphovsman och huvudpersonens namne har sedermera också skrivit för Ny Tid i flera repriser, och i dag är Garoff redaktionssekreterare och producent på Ny Tid.

Ny Tid har alltid varit den klart roligaste tidningen att skriva för, eftersom det är en tidskrift som kan publicera en annan slags texter, texter som inte platsar i dagstidningar, säger Garoff.

En annan orsak till att han intresserade sig för arbetet var att Ny Tid enligt honom är en tidning som folk tar på allvar och läser med stort intresse.

32-åriga Garoff har utbildat sig till journalist vid Soc&kom, men valde att skriva sin examen vid magisterprogrammet Kultur och kommunikation vid Helsingfors universitet. Till skillnad från många studiekamrater som fann fotfäste på mediehus som Hufvudstadsbladet och Yle, valde han att byta ut redaktionen mot kulturkontoret, först med arbete på Svenska kulturfonden och sedan på Finlands kulturinstitut i Köpenhamn, där han arbetade i närmare fem år.

– Jag upptäckte att jag var en bättre tjänsteman än journalist. Nyhetsjournalistiken passade inte mig, och jag märkte att många av mina kurskamrater gjorde det mycket bättre än jag. Inte så att de gjorde saker jag inte skulle ha klarat av, men de gick igång på det på ett helt annat sätt.

Också då han arbetade med kulturjournalistik, kände han att han var utomstående, och ville hellre vara med och skapa kulturen än rapportera om den.

Fördjupad kritik

Men efter sex år som kulturtjänsteman hände något. På det lilla två personers kontoret i Köpenhamn kände han att han inte utvecklades, och i och med arbetet fick han också en större insikt i vikten av kulturjournalistik.

– Det var ett roligt arbete, men efter 5 år i Danmark började jag längta tillbaka till Finland. Jag hade gjort det jobbet tillräckligt länge och ville pröva på andra saker.

Garoff har också journalistisk erfarenhet, bland annat som chefredaktör på Studentbladet och som teater-, bildkonst-, och filmskribent för bland annat Västra Nyland och Ny Tid.

Ny Tid vill Garoff framför allt fördjupa och utveckla just kulturjournalistiken.

– Kulturkritikern har en mycket viktigare uppgift än vad skribenten själv kanske inser.

Han säger att han vill skapa en fördjupad diskussion tillsammans med kulturskribenterna om vad kritik ska vara och hur den kan se ut, delvis i samverkan med kulturfältet. Också i övrigt talar han varmt för att stärka kontakten mellan centralredaktionen, medarbetarna och läsarna.

– Som frilansskribent har tidningen betytt väldigt mycket för mig, och jag hoppas ju att den skulle kunna ge andra lika mycket som den gett mig.

Lasse Garoff vikarierar Marcus Floman, som är tjänstledig och i landsflykt i det västra grannlandet.

Janne Wass


Lämna en kommentar