MEFA-festivalen vill utmana fördomar

av Otto Ekman

Middle Eastern Film and Arts Festival, MEFA, är en festival vars syfte är att bryta ner gränser och fördomar mellan olika kulturer, och hjälpa människor från Finland och Mellanöstern att förstå varandra bättre. Festivalen ordnas i höst för första gången och på programmet finns allting från pop up-kök, film och ståuppkomik till konst och dansuppvisningar. 

Festivalchef Sara Bahmanpour berättar att festivalens mål är att diversifiera den ensidiga bild som många i Finland har av Mellanösterns länder och kulturer och fungera som en brygga mellan majoritetsbefolkningen och de invandrare från regionen som lever här.

– Jag hade redan länge diskuterat med min pappa, som tidigare arbetat som filmproducent i Iran, om att man borde visa mer iransk film i Finland, säger hon.

Iran är en av de största filmproducenterna i Mellanöstern, tillsammans med Egypten, och producerar mellan 40 och 100 filmer om året, mycket mer än den finländska filmindustrin.

– Jag hade också tidigare hört mig för med Yle, men det är en väldigt svår och omständlig process att få mindre känd utländsk film i distribution den vägen. Men det var egentligen då jag talade om mina ambitioner med mina kompisar som idén om en hel festival växte fram, eftersom vi insåg att det är något som faktiskt saknas här i Finland. Då arbetet kom igång och vi upptäckte hur många som var villiga att samarbeta med oss förstod vi att det verkligen funnits efterfrågan på ett sådant här evenemang, berättar Bahmanpour.

 

Erfarenhet av filmindustrin

Sara Bahmanpour är dotter till en finländsk kvinna och en iransk man och har rest mycket i Mellanöstern. Hon har också genom sin utbildning till filmfotograf vid Metropolia fått chansen att göra sin praktik som ljus- och kameraassistent i Iran, under inspelningarna av dramafilmen Alzheimer regisserad av Ahmad Reza Motamedi.

– Det var en väldigt intressant upplevelse, väldigt annorlunda än jag föreställt mig och väldigt annorlunda än att arbeta här i Finland. Ljusassistentens arbete är fysiskt väldigt krävande, och det var en intressant kulturkrock att som kvinna arbeta med det i en miljö där arbetsuppgifterna är så uppdelade enligt kön. Ingen ville låta mig lyfta tunga saker själv, det var alltid någon där som sa ”nej, låt mig, du skadar ryggen” eller något sådant. Det finns också massor iranska kvinnor som arbetar inom filmbranschen men ofta är de antingen skådespelare eller arbetar med kostym och smink.

Bahmanpour berättar att hon alltid sett sin dubbla kulturidentitet som en gåva som hjälper henne att förstå människor från vitt skilda kulturella sammanhang.

– Finland är mitt hem, men jag känner mig alltid ändå som ett slags gäst här, men detsamma gäller för Iran. Att förstå min omgivning både i öst och väst är väldigt viktigt för mig. Mediebilden av Mellanösterns olika länder och kulturer är väldigt ensidig, man fokuserar mycket på krig, politik och religion.

För någon som faktiskt själv besöker regionen står det däremot helt klart att där händer mycket annat också, till exempel inom konst och kultur, mode eller idrott, säger Bahmanpour.

– Nyheterna har fått som effekt att vi ser skillnaderna före likheterna, vi förlorar vår empatiförmåga och avhumaniserar de människor som bor här till något entydigt främmande. MEFA-festivalens syfte är att i stället föra människor samman, visa att det finns mer som förenar oss än som skiljer oss åt, säger hon.

– Det är klart att många av länderna i Mellanöstern lider av stora problem, och vi kommer inte att skygga för dom heller, men att ta upp dom är inte vårt huvudsyfte. Vi vill snarare överraska och ta upp sådant som inte synats tidigare. De få filmer från Mellanöstern som visas här i väst är också rätt likadana. Det är nästan alltid något slags art house, dystert, deppigt och intellektuellt, vi ser inte de mer lättsamma komedier eller romantiska filmer som är populärast i sina hemländer. Vi har försökt välja ut mer oväntade exempel, en av mina favoriter i programmet är till exempel en turkisk fantasyfilm.

 

Otto Ekman

MEFA-festivalen ordnas 9–12 oktober i olika lokaler i Helsingfors. Program och mer information hittas på hemsidan www.mefahelsinki.fi

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.