Den tidigare reklamaren och prosaförfattaren Sara Paborn (f. 1972) slog ett slag för sin debutdiktsamling Vilken tur att vi träffades innan vi dog i en tevesoffa på nyhetsmorgon i TV4 häromdagen. Hon har hittat till nyhetssoffan genom gimmicken att låta kändisar som popstjärnan Danny Saucedo och tidigare mångkamparen Carolina Klüft läsa in hennes dikter och sedan erbjuda dem gratis via en app (Poesi på G). Uppenbarligen behöver poesin kvasikommunikatörer för att få plats i teve. Det är trist.

Paborns inititaiv är förstås på många sätt innovativt och roligt men lider av samtidspoesins vanligaste problem. Det individuella fokuset, lusten att med all kraft få fram sina egna dikter (om så med hjälp av Carolina Klüft). Det saknas alltför ofta en gemensam infrastruktur för poesin, en självklar plats för poesin på den mediala scenen.

Ett mindre individualistiskt och kraftfullare exempel på när poesi använts inför en stor allmänhet var när Athena Farrokhzad ledde sitt sommarprogram i Sveriges radio den 21 juli. Det var ett politiskt sommarprat som tog avstamp i en antirasistisk politik som starkt kritiserade dagens restriktiva invandringspolitik, för att sedan bli till en väckelsepredikan för att en på riktigt jämlik värld är möjlig. Jag gillar skarpt att hon i så stor utsträckning använde sig av dikter. Det gjorde hennes argumentation så mycket mer djupverkande än ett ordinärt tal av en politiker.

Farrokhzad bjöd på en veritabel antologi med poesi från olika tidsepoker och länder: Bertolt Brecht (Tyskland), Gil Scott-Heron (USA), Pablo Neruda (Chile), Rod Smith (USA), Fatemeh Ektehesari (Iran), Audre Lorde (USA), Volha Hapeyeva (Vitryssland), Eldrid Lunden (Norge), Edith Södergran (Finland) samt svenskar som Jila Mossaed, Helene Rådberg, Lars Mikael Raatamaa, Stig Sjödin, Linn Hansén, Karin Boye, Jenny Wrangborg och Lars Forssell. Dessutom bjuder hon på en genialiskt sammansatt ”stafettdikt” med citat ur dikter av Johan Jönson, Inger Christensen (Danmark), Ann Jäderlund, Ann Hallström, Claudia Rankine (USA) och Jenny Tunedal. Sammanlagt finns 36 poeter från hela världen med i sommarpratet, som ett statement om en värld enad i poesin.

Avslutar sitt program gör Farrokhzad med citatet ”Vi är en armé av älskande som inte kan förlora” från den amerikanska poeten Rita Mae Brown. Och det känns verkligen så också.

Efteråt anmäldes programmet till Radionämnden av mer än 70 personer, bland annat av den moderata politikern Gunnar Axén, som inte gillade att Athena uppmanade människor att gömma undan flyktingar och att ingå skenäktenskap för att hjälpa flyktingar att få stanna i Sverige. Han kritiserade också att Farrokhzad spelade Ebba Gröns låt Beväpna er, med textraden ”dom kan ta lite bly i nackarna”, och just där kan jag hålla med honom. Jag tror nämligen inte att någon tål ens lite bly i nacken.

Med det sagt tror jag likväl att den starka appell om en annan mer solidarisk värld som gick som ett tema genom dikterna provocerade minst lika mycket och förmodligen mer än Farrokhzads åsikter eller Ebba Gröns sång. Att säga att poesin inte har sprängkraft är bara fel. Och när det gäller poesi med politisk sprängkraft finns mera på gång i Sverige. Den 13 september är det till exempel en politisk poesifestival på Litteraturhuset i Göteborg och panelsamtal under rubriken ”Kan poesin spela roll?”. Initiativtagare är poeten Anna Mattsson.

När det gäller poesi kan jag kan också rekommendera sidan podpoesi.nu. När man sett Carolina Klüft och de andra kändisarna läsa Sara Paborns debutdikter, och vill höra ett brett urval av Sveriges bästa nu levande poeter läsa sin poesi finns bland annat Thomas Tidholm, Lina Ekdahl, Peo Rask, Magnus William-Olsson, Anna Hallberg, Eva Ribich, Athena Farrokhzad, Kennet Klemets, Johan Jönson, Anna Mattsson, Katarina Frostenson alltid redo på podpoesi.nu.

För den som vill ha en tidskrift med god täckning av poesin finns också nätsidan www.popularpoesi.se som recenserar stora mängder poesi, skriver artiklar och essäer om såväl skriven poesi som musiklyrik samt publicerar nyskriven lyrik. Tidskriften finns också på Facebook och som papperstidskrift. När vi pratar papperstidskrift får vi heller inte glömma den sextio år unga Lyrikvännen – som jubilerar i senaste numret.

Nästa gång TV4 vill behandla poesi i teve, låt poesin med självklarhet vara i centrum – utan att ta hjälp av kändisar som skall förklara att poesin faktiskt går att läsa – för det vet vi redan!

 

Peter Björkman

är bland annat redaktör för tidskriften Populär Poesi.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.