3 frågor till Alexander Öhman, ordförande för Åbo Gröna Vänster.

av Janne Wass

1.Vad är Åbo Gröna Vänster?

– Det är Vänsterförbundets svenska lokalavdelning i Åbo, men representerar också vänstersinnade kandidater i kårvalet vid Åbo Akademi, och det är väl där tyngdpunkten för verksamheten har legat under de senaste åren. ÅGV har nu 3 mandat i kårfullmäktige, vilket är ungefär på samma nivå som tidigare. ÅGV ordnar bland annat diskussionstillfällen, till exempel om ett aktuellt tema eller om en intressant person som besöker Åbo ställer upp. Inför val är det ju naturligt att ordna diskussioner. Vanligtvis är det en på hösten och två på våren. Varför det heter Åbo Gröna Vänster och inte Åbo Vänster får du väl fråga Jan-Otto Andersson som var med och grundade avdelningen.


2.
Blir det en ny vänstervåg i Europa efter Syrizas seger i det grekiska parlamentsvalet?

– Det kan mycket väl vara så. De europeiska vänsterpartierna har ändå varit i ganska olika position, vissa har till och med suttit i regeringen under de senaste åren, som i Finland. Men i Spanien är det val snart, och där är situationen ganska lik den i Grekland, även om det inte är riktigt lika illa där, och det är sannolikt att vänstern går framåt där också. Det är omöjligt att förustpå, men förmodligen påverkar valet i Grekland också riksdagsvalet i Finland. Det är fråga om EU:s demokratiunderskott – trojkan sätter demokratin på spel, även om EU-politikerna påstår att demokrati ska höra till unionens ”kärnfrågor”. Det de inte förstår är att demokratin inte har någon given form, utan finner sig själv i sin praxis. Apropå Syriza är det intressant hur man från EU-håll nu talar om att Syriza måste ”ta sitt ansvar”, för att för att fortsätta på den tidigare regeringens linje, vilket i praktiken betyder att de tvingas kompromissa bort sin politik.


3.
Vilka anser du att är de
viktigaste frågorna inför det finländska riksdagsvalet i april?

– Två saker: den första är medborgarlön eller grundinomst. Det är en diskussion som har förts internt, och det kommer säkert att också dyka upp i diskussionerna inför valet. Det handlar om att skapa en rättvis ekonomisk politik. Överraskande många partier har ställt sig positiva till en medborgarlön, men då ska man minnas att det finns många olika nivåer på lönen inom de olika partierna, och Vänsterförbundets är den högsta.

Sen kommer nog – efter förra riksdagsvalet och Sannfinländarnas jytky – främlingsfientligheten att stiga upp som en viktig valfråga. Där gäller det väl att inte ge sig in i debatten på Sannfinländarnas villkor, inte diskutera kostnader, utan se frågan genom en överideologi.

Janne Wass

1 kommentar

Alexander Öhman 15 februari, 2015 - 14:19

Bara ett förtydligande, eftersom den sista meningen blev kapad i mitten:

Vi bör bestå oss med någon slags ”överideologi” som säger att det är viktigt att ta hand om människor, alldeles oavsett vilka de är, varifrån de kommer och vad de har varit med om.

(Dvs. den raka motsatsen till den nationalism och främlingsfientlighet Sannf. står för. Detta borde man ju prata igenom, en gång för alla. Vänstern, till sitt väsen en internationell rörelse, borde därför kunna ta denna debatt, i syfte att öppna upp detta slutna land.)

/Alexander

Reply

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.