Boris Nemtsov i februari 2014. Bild: Wikimedia commons

Boris Nemtsov i februari 2014. Bild: Wikimedia commons

”Kreml är rädd för folket. Kreml har förstört valprocessen och gjort det till en travesti av fakta, och eliminerat tryckfriheten, som inbegriper rätten att kritisera makthavarna. Kreml har gjort detta därför att det är svagt. Rysslands ledarskap saknar en ideologi. Det existerar enbart för att behålla och utöva makt, för att hamstra mer av det som det redan äger, och för att tjäna så mycket pengar som möjligt medan det driver landet. Det är svårt att uppehålla ett äkta folkligt stöd under dessa omständigheter. /…/ Naturligtvis tjänar korruptionen för att utöka deras stöd.” Boris Nemtsov, den ryska oppositionsledaren som sköts till döds i skuggan av Kremls torn den 27 februari, var en av president Vladimir Putins skarpaste kritiker.

När jag intervjuade Nemtsov per telefon för fem år sedan (tidskriften East, februari 2010) medgav han: ”Det är inte lätt att vara i min situation. Man riskerar sitt skinn. Lyckligtvis finns det människor som uppskattar värdet av det som vi gör, av vår kamp. De är kanske inte så många, men de finns. De är övertygade om att Putin är en katastrof för vårt land, och driver oss mot en säker undergång. Men vi lever inte under den stalinistiska eran. Vi måste inte springa från dörr till dörr och gömma oss. Ryssland saknar all politisk frihet, men den personliga friheten är orörd. Jag har ett hem, en dörrklocka och jag kan resa fritt. Jag behöver inte gömma mig.” Uppenbarligen hade han fel.

Vem var så rädd för denna ”begåvade, intelligenta och principfasta man” (premiärminister Medvedjevs ord enligt The Guardian) att hen beslöt att mörda honom? Under 18 månaders tid mellan 1997 och 1998, under Boris Jeltsins presidentperiod, fungerade Nemtsov som Rysslands vice premiärminister och energiminster. Men när Vladimir Putin kom till makten stöttes Nemtsov ut ur politiken för sina kritiska åsikter. ”Jag har blivit svartlistad, men jag är inte den enda,” brukade han säga. ”Det har också drabbat Michail Kasianov (premiärminister 2000-2004), ekonomen Andrej Illarionov (Putins före detta ekonomiska huvudrådgivare, numera bosatt i Washington D.C.), och Garri Kasparov, tidigare världsmästare i schack.”

Boris Nemtsov skulle nu leda ett omfattande demonstrationståg söndagen den 1 mars. Och framför allt arbetade han på en rapport som dokumenterade bevisen för Rysslands inblandning i Ukrainakonflikten, vilket Kreml förnekar. ”Putin har utvecklat ett mycket bättre system än Josef Stalin, som mördade sina motståndare för att behålla makten. Putins insikt var mycket enklare: de som inte syns på TV kan inte skada dig,” sade den ryska oppositionsledaren. Och igen, tyvärr, hade han fel.

Alessandra Garusi

Översättning: Lasse Garoff

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.