Punken äter dina barn

av Janne Wass

År 1978 var punken farlig. Sex Pistols var på väg för att uppträda i Finland, men en liten klick av barnskyddsförbund, politiska ”ungdomsorganisationer” och en religiöst konservativ redaktionschef på Helsingin Sanomat såg till att bandet – med ministerbeslut – blev nekat arbetstillstånd. Orsaken var dess potentiellt skadliga inverkan på Finlands barn.

Hur tiderna har förändrats. I slutet av förra året publicerades Finlands första fackbok för barn om punk. Boken Mitä on punk? (Vad är punk?) riktar sig till barn i åldern 5–12 år och är skriven av Timo Kalevi Forss och Aiju Salminen, som också står för de glada illustrationerna. Forss är själv musiker och har skrivit böcker om bland annat Leevi and the Leavings, samt om den politiska sångrörelsen i Finland. Konstnären, illustratören, animatören och trummisen Aiju Salminen var i fjol en av medförfattarna till boken Bändin käsikirja (Bandets handbok), som uppmanade framför allt flickor och kvinnor att grunda band.

Positivt och lättförståeligt, men utan att underskatta de unga läsarna, går Mitä on punk på ett rätt imponerande sätt igenom allt från punkens födelse till dess ideologiska innehåll, olika stilar och centrala artister. Läsaren får lära sig om horrorpunk, HC-punk pch psychobilly,­ hur olika punkfrisyrer ser ut och hur man kan bete sig på punkkonserter. Exempelvis beskrivs med ord och illustration hur man dansar pogo eller hur man headbangar. Genom presentationer av bland annat vapenvägraren Ville-Veikka Riikonen och klimataktivisten Greta Thunberg får läsaren lära sig om passivt motstånd, aktivism och att punken handlar om att lyssna på sitt hjärta och göra det man tycker är rätt även om reglerna säger att man ska göra något annat. Bandet Pertti Kurikan Nimipäivät berättar att alla kan och får göra musik, uttrycka sig själva och delta i samhället, oberoende av förutsättningar.

Boken sporrar barn till att fördomsfritt uttrycka sig och göra sådant de tycker är roligt och viktigt, och ger bland annat tips om hur man kan skapa ett eget zine (minitidning), göra podcast eller starta ett band. Tyngdpunkten ligger på inklusion, solidaritet och rätten att få vara som man vill. Också för äldre läsare kan boken vara en rolig snabbguide till punken.

Boken är utgiven av Rosebuds och Fredskämparna i Finlands gemensamma förlag Umpihanki, som är en fortsättning på deras Pystykorva-serie, som gick i graven 2017.

Bilden föreställer den svenska punkbandet Nisses Nötter / Wikipedia Commons

Timo Kalevi Forss & Aiju Salminen: Mitä on punk? Umpihanki, 2018.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.