Cacho är offer för Mexikos korruption

av Ana Valdés

Den mexikanska journalisten och aktivisten Lydia Cacho söker asyl i USA. Det bekräftar hon via telefon för Ny Tid. Hon berättar att den mexikanska staten inte längre kan garantera hennes säkerhet.

Den 22 juli 2019 två män gick in Lydia Cachos hem, förgiftade hennes två hundar och stal hennes datorer och hårddiskar. Lyckligtvis hade hon säkerhetskopior i tryggt försvar. Hon misstänker att det är samma människor som försökte döda henne 2005, när hon publicerade en bok där hon avslöjade det kriminella nätverket bakom kidnappning och sexuella brott mot barn och kvinnor där höga politiker, affärsmän och poliser var inblandade.

Det är inte första gången som Lydia Cacho måste lämna Mexiko för att hon fruktar för sitt liv. Hennes grävande journalistik om sexuella brott mot barn och kvinnor har utsatt henne för stora faror.

I boken Los Demonios del Edén (Edens demoner) avslöjade hon hur små barn, flickor och kvinnor såldes och köptes av kriminella nätverk som agerade med hjälp av höga tjänstemän och korrupta politiker. Lydia startade ett hem och en stiftelse för att ta hand om offer för trafficking och för att stödja förföljda journalister.

Lydia Cacho överlevde 2005 tack vare hennes stora nätverk där Danielle Mitterand, den franske presidenten François Mitterand änka, och flera höga dignitärer ingick. Från 2005 fram tills nu har Lydia levt under hemlig adress haft och säkerhetsvakter. Det förhindrade dock inte attacken mot henne i juli i år.

Den förra guvernören av Puebla, Mario Marín Torres, den förra polischefen Adolfo Karam Beltrán och affärsmannen José Kamel Nacif Borg beställde hennes död och är nu efterlysta, men med hjälp av pengar och kontakter det är lätt att gömma sig i Mexiko.

Lydia Cacho har fått stöd av Amnesty, Journalister utan Gränser och Svenska PEN. FN har också uttryckt sitt stöd till Lydia Cacho och kräver att Mexiko garanterar hennes säkerhet.

Under president Lopez Obradors första tio månader vid ämbetet har mer än 118 kvinnliga journalister blivit attackerade i Mexiko. Flera internationella nätverk kräver att Mexiko ska efterleva de avtal landet har undertecknat.

I Mexiko och Colombia mördas journalister, fackföreningsledare och miljöaktivister i stor omfattning. Flera polischefer och politiker är korrupta och tjänar stora företag som inte vill att deras agerande ska avslöjas. Där ingår bland annat kemiföretag som dumpar avfall i floder och hav och gruvföretag som använder barn som arbetskraft.

Lydia Cachos fall visar hur lite rättvisan kan åstadkomma i ett land som Mexiko, där pengar och makt har oftast står på förtryckarnas sida. Många som såg Mexikos president Lopez Obrador som en annorlunda politiker är nu besvikna och säger att han klarar inte av att omvandla Mexiko till ett transparent samhälle, att korruptionen och svågerpolitik har skapat ett samhälle där de fattiga inte har något skydd mot etablissemangen.

President Obrador säger att Lydia Cacho är välkommen tillbaka till Mexiko, men han kan inte garantera hennes säkerhet.

Foto: Wikimedia Commons.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.