Lömsk lyrik och oväntade slutknorrar

av Louise Buenafe Mistén

Havsodjur är en spännande och galen bok i lite annorlunda format. Innehållet rör sig i gränslandet mellan saga, fantasy, skröna och dikt, förtäckt till en sorts fakta. Det är roligt att en sagobok flirtar med något av det mest vetenskapliga vi har (åtminstone för en naturintresserad amatörfågelskådare som undertecknad), nämligen taxonomi och latinska benämningar för att ange en djurart. Vad sägs exempelvis om Serpentinus megalomanius? Eller Horribulli Brutalix? För den allra minsta läsaren krävs det troligen någon äldre, och lite mer världsvan, som kan hjälpa till att avkoda boken som något annat än sanning. Det kan behövas i en tid som idag, när allt vi matas med påstås vara sanna berättelser och när bokens sagovärld ramas in med orden ”När världen var platt och mycket mindre än idag kryllade haven av monster”.

Bortom latinet är odjurens mer vardagliga namn lika roliga och lämnar mycket åt fantasin. Här hittar vi bland annat Mönstermonster och Sjöslökorven (alias Katastrofkaskelot). Det lekfulla språket går igen i de olika korta texterna, en per monster och uppslag. Det rimmas och ordleks och vrids till i oväntade slutknorrar. Odjuren meddelar själva att de ”talar rimmande lyrik enligt djuphavsgrammatik”.

Havsodjur är ingen bok för den finkänsliga. I mörkrens djup finns skräckfigurer som sprutar ur sig alla sina inälvor som ett slags självförsvar. Sedan är det bara att vänta tills det växer ut nya organ. Här finns bestar som äter, slukar och dödar: Pirater och sjömän, kanoter och pråmar – allting slinker ner hur lätt som helst. De olika vidundren är av alla slag, stora som små. Vissa är lömska och förklädda typer i bakhåll, medan andra är brutala varelser som attackerar och dundrar på. Allting serveras med formuleringar och begrepp à la Kapten Haddock på högvarv. Smaka till exempel på dessa, onekligen fyndiga och nyskapande skällsord ur Parasiten (Parasiticus Egoisticus):

Du din perm-tribolit,

trilskna igeltermit,

din erbarmliga harmliga

tarmficksbandit!

Boken är interaktiv med de robusta sidorna delade i tre. Här föds hela tiden nya monster, påstås det. Läsaren kan kombinera bilder och skapa nya vilddjur i mängder av kombinationer. Med tanke på min (faktiskt vuxna) ålder är detta en löjligt underhållande syssla.

Havsodjur. Laura Ruohonen (text)
och Erika Kallasmaa (bild).
Översättning: Annika Sandelin.
Förlaget, 2020.

Lämna en kommentar