Mångbottnad poesidebut om undanträngda minnen

av Peter Lüttge

Henrika Andersson har hittills varit mest känd för sina barnboksserier Emma Gloria och Nagu-nalle. I höstas debuterade hon som vuxenboksförfattare med diktsamlingen Tigerfiskar.

Titeln är lika mångbottnad som innehållet. Andersson fiskar i grumliga vatten som befolkas av bläckfisken, hammarhajen, torsken och sjölejonet. De för tankarna till större vatten och vidder än de som finns i våra trakter, men på något sätt hamnade den elaka fyrklövern ändå här i ankdammen. Och rörde om. På ett minst sagt otrevligt sätt.

Odjuren fick härja hur länge som helst utan att de avslöjades, men nu är tiden inne när ”dammar brister, vattnet stiger”, skriver Andersson.

Samtidigt ger hon oss nyckeln till vattenriket. Dammen brister hette uppropet som skrevs 2017, och som blev startskottet till den finlandssvenska metoo-rörelsen.

Uppropet inspirerade troligen Andersson till diktsamlingen. De fula fiskarna är nämligen egentligen fula gubbar, som aktivt glömdes bort utan att de någonsin försvann någonstans. Nu kommer de upp till ytan igen, ”vassa minnen, blöta fylleögon, hållminhand, hålldinnäveomminrestalem, hålldinkäft och minns att du är barnet”.

Henrika Andersson låter sitt alter ego (förmodar jag) möta ”sorgen” som försjälsligar det som länge tigits ihjäl, smusslats undan, förträngts.

”Sy ihop dig, ta dig samman, tråckla och ta emot, meningen får du söka senare eller hitta på själv”, skriver Andersson. Men ”innan gryningen reser vi oss ur nätet, skriver ner de namn som inte fick nämnas.”

Ja, om det skulle vara så! Dikterna känns nämligen ganska tandlösa. De säger kanske det som inte fick nämnas tidigare: att också lilla Svenskfinland har sina fula fiskar som cirklar omkring i ankdammen, jagande efter flickkött som råkar simma förbi. Och sen då? Namn? Konsekvenser?

”Små rörelser kan bli de stora. Tigerfiskar gömda i stimmet vet att de inget betyder var för sig men anar styrkan i strömmen. Förändringen sker i vågens vändning”, hoppas Andersson. Det låter fortfarande som en önskedröm.

Henrika Andersson:
Tigerfiskar.
Marginal, 2019.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.