Färgsprakande fabel utan sensmoral, men fylld av humor

av Clara Kron

Kanske känner en främst igen Christel Rönns namn i sammanhanget lättlästa­ böcker. Tillsammans med författaren Helena Bross har de gjort en uppsjö lättlästa böcker om klassen 1B, men hon har även illustrerat böcker av Henrika Andersson och Anna­ Holmström Degerman. Totalt har Christel Rönns hunnit illustrera över hundra böcker sedan starten för drygt tjugo år sedan.

Jinko och det finurliga fröet är dock Christel Rönns fjärde bok där hon står för både text och illustrationer. Det är en färgsprakande och ordrik historia om haren Jinko, som står i färd med att för första gången plantera ett frö. Hur gör en? Vad är viktigt att tänka på? Och kan en verkligen vara säker på att det växer där nere i mörka jorden, trots att en inte ser något? Frågorna är många, och säkerligen tilltalande för läsaren, som kanske heller själv aldrig odlat något. Jinko får många goda råd och tips av alla sina vänner. Ibland så många att det är svårt att veta vad han ska tro.

Bildmässigt är boken mycket stark. Här får Rönns verkligen blomma ut, precis som miljöerna. Det är ett myller av saker att titta på och upptäcka, illustrationerna fyller sidorna med spännande flora och fauna. Här växer allt från nordiska självklarheter som maskrosor och älgört, medan förmodade ormbunkar får finnas i regnbågens alla färger. Jinko umgås med såväl björnar och grisar, som kameleonter och sköldpaddor. Djuren har inte kläder, men talar. Det finns inga byggnader, men däremot förpackade påsar med morotsfrön. Och som läsare köper en faktiskt det världsbygget med hull och hår.

Något jag däremot ställer mig något frågande till är texten. Som berättelse är boken absolut bra, handlingen är både spännande och mysig, med ett minst sagt rikt språk. Men den är, som sagt, väldigt ordrik. Att den rekommenderas för läsåldern 1–3 år känns förvånande, då jag tänker mig att denna typ av textmängd kräver koncentrationen hos ett äldre barn. Att roas av, och kanske själv också börja använda, de ovanligare ord som Christel Rönns valt att belysa i versaler känns också bättre anpassat till en äldre målgrupp. Att en fem- eller sexåring imponeras av och vill säga ord som ”vidunderligt”, ”voluminöst” eller ”ohemult” kan jag se, svårare har jag att tro detsamma om en tvååring.

Överlag är Jinko och det finurliga fröet dock en verkligt genuin bilderbok, där illustrationerna inte bara avspeglar texten, utan för att förstå handlingen måste en aktivt se vad som försiggår i dem. Det är en bilderbok fylld av värme och humor. En modern fabel, befriad från sensmoral, men trots det lärorik för den som står i akt att så sitt första frö.

Illustration: Christel Rönns 

Christel Rönns:
Jinko och det
finurliga fröet.
Förlaget, 2020.

Lämna en kommentar