Lagens hårda arm

av Benjamin Rosenlund

– Eriksson påminner mig om Gunvald Larsson från Beck-serien, säger Jeanette Björkqvist som är aktuell med Hård mot de hårda, en bok om kriminalöverkonstapel Kenneth Erikssons kamp mot människohandel.   

Journalisten, författaren och dramatikern Jeanette Björkqvist har under många år skrivit om personer i samhällets marginaler – drogmissbrukare, prostituerade, människohandelsoffer och tiggare. Många av hennes reportage och böcker behandlar människor som rör sig på fel sida av lagen, ofta ofrivilligt eller som offer. I sin nya bok, Hård mot de hårda, vänder hon blicken mot den andra sidan av staketet, och låter den nyligen pensionerade kriminalöverkonstapeln Kenneth Eriksson beskriva sitt långa arbete mot den organiserade brottsligheten.

– Eriksson påminner mig om Gunvald Larsson från Beck-serien, säger Jeanette Björkqvist.

– Han är ju på många sätt kontroversiell och hänsynslös, han vill inte något annat än få fast brottslingar. Ganska ofta då man ska avbilda sådana människor i en bok, väljer man hjältehistorien. Men vi var eniga om att han inte ska framstå som en hjälte, utan som den kontroversiella människa han är. I slutändan tror jag ändå att alla kan enas om att han är en väldigt bra polis.

Eriksson är mest känd för sitt idoga arbete mot människohandel, ett ämne som även Björkqvist behandlat i flera reportage. I samband med det stötte hon ofta på Eriksson.

– Jag tyckte att det borde skrivas en bok om de här frågorna och då är det ganska självklart att man vänder sig till Kentsu Eriksson.

Eriksson växte upp i Månsas, bland rånare och drogmissbrukare. Det gjorde också Jari Aarnio, den före detta chefen för Helsingforspolisens narkotikabrottsenhet, som dömts för ett tiotal grova brott, inklusive missbruk av tjänsteställning, mutbrott, narkotikabrott och misstänks för medhjälp till mord.

– Det är ju bara så att den ena tippade över lagens kant, och den andra inte, påpekar Björkqvist.

– Några undrar om det kunde ha skett ett missförstånd gällande Aarnio, men då jag frågade Eriksson om det, svarade han att det finska rättssystemet inte dömer en oskyldig man till tretton års fängelse.

Tror du att läsarna är mer intresserade av Eriksson och hans karriär, eller av allt det mörka som sker i samhället omkring oss?

– Månne det inte är både och? Om man nu skulle plocka bort allt annat, kanske folk inte skulle vara så väldigt intresserad av Kentsu Eriksson, i en vanlig polisroll. Det är ju ett faktum att intresset för brottsfrågor vuxit i Finland under de senaste åren. Det har publicerats böcker av brottslingar, men det här är nu en bok ur polisens synvinkel.

Eriksson har gått i pension – och därigenom splittrades den grupp han ledde under många år, som var specialiserad på människohandel. Det ansvaret har nu delats upp bland andra grupper inom poliskåren. Erikssons skicklighet är svår att förneka, och frågan är om någon lyckas ta upp trådarna där han slutade.

Foto: Otto Virtanen

Jeanette Björkqvist:
Kenneth Eriksson: Hård mot de hårda. True Crime – en bok om brott.
Förlaget, 2020.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.