Gripande belarusiskt vittnesmål

av Janne Wass

Den 7 februari, den internationella dagen för solidaritet med Belarus, var det digital premiär för Klockriketeaterns läsning av ­Andrej Kurejtjiks pjäs Sista droppen. Belarus(sia), eller på engelska Insulted. Belarus(sia). Sju skådespelare deltog via videolänk, för att på engelska läsa sina roller i den monologdrivna pjäsen. Trots lite amatörmässigt tekniskt utförande är det väl värt att sätta en och en halv timme på uppläsningen, som finns på Klockrikes webbplats.

Kurejtjik är en av Belarus hetaste och mest produktiva dramatiker och regissörer, och pjäsen stod färdig bara en månad efter presidentvalet i landet. Den beskriver skeendena under den första månaden av protesterna ur sju olika karaktärers synvinkel, inklusive autokraten Aljaksandr Lukasjenkas (Dan Henriksson) och oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskajas (Anastasia­ Trizna). Vi får också möta den sadistiske kravallpolisen (Tobias ­Zilliacus), den korrupta valtjänstemannen (Elina Knihtilä)­ och hennes naiva dotter Alina (Ilona­ Chevakova­), den idealistiske frihetskämpen (Boodi ­Kabbani) och Lukasjenkas 16-åriga son (Pelle Heikkilä), som på sitt eget barnsliga vis revolterar mot sin far.

Det vi bjuds på är en brutal skildring av vad som kunde ha utspelats under 24 timmar mellan att rösterna i valet ”räknades” och protesterna brutalt slogs ner av kravallpolis och specialstyrkor. Vi får följa med hur valtjänstemannen med pensionen i sikte resonerar då hon medvetet förfalskar valresultatet och hur den kvittrande Alina får ett brutalt uppvaknande då hon upptäcker valfusket, ger sig ut för att demonstrera och blir indragen i en paketbil tillsammans med oppositionsaktivisten Dmitri. Här inser hon att kravallpolisen som misshandlar och hotar att våldta henne med sin batong är hennes systers blivande make.

Det är inte lönt att leta efter metanivåer i Insulted. Belarus(sia). Det här är en pjäs skriven i affekt, en brandfackla för oppositionen. Samtidigt är den ett medryckande vittnesmål från en diktatur. Även om valtjänstemannen får upprättelse mot slutet, är det varken subtilt eller nyanserat. På 70-talet skulle det ha kallats för agit-prop. Men sån tenderar ofta kampens konst att vara, och att den tydligt tar ställning och karikerar gör den inte mindre sann eller gripande.

Pjäsläsning är en fascinerande genre, positionerad som den är mellan teatern och litteraturen. Klockriketeaterns läsning är i sina bästa stunder en som sänder kalla kårar längs ryggraden. Zilliacus och Heikkilä gör sina roller trovärdigt och med inlevelse, medan Anastasia Trizna är snudd på fenomenal. Tyvärr har inte alla medverkande förberett sig lika bra som hon – vissa verkar läsa manuset för första gången. Då man stapplar på sin egen rollkaraktärs namn tar det något av magin ur läsningen.

Pjäsen finns även utgiven i bokform på svenska.

Insulted. Belarus(sia).
Manus: Andrej Kurejtjik. Översättning: John Freeman. Regi: Dan Henriksson. I rollerna. Dan Henriksson, Pelle Heikkilä, Anastasia Trizna, Ilona Chevakova, Tobias Zilliacus, Boodi Kabbani, Elina Knihtilä. Läsningen finns att se på Klockriketeatens webbsida klockrike.fi

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.