Energibomb gästar Viirus

av Camilla Thelestam

Geoffrey Eristas och Jussi Moilas enmansföreställning Fennofobia på Viirus är en glädjande fullträff. Själva berättelsen känns bekant. Det är historien om rasism, om att känna sig utesluten, om att ställas utanför, om att bli avvisad, övergiven och till slut att bli ett offer. Det är en stark berättelse som i Eristas händer fylls av energi, sorg och ilska. Det omskakande och tankeväckande här är dock sättet på vilket man berättar.

Mosaiken Fennofobia blir mycket mera än en beskrivning av rasism. Den historia som byggs upp gäller för många former av manipulerande maktstrukturer. Det kan vara hudfärg, förmögenhet, kön, fysiska färdigheter eller tusen andra egenskaper som utlöser människans behov av att hävda sig själv och förminska en annan. Och att dessutom inte bara förminska utan dessutom utnyttja och förstöra.

Geoffrey Erista är född i Sudan och kom som flykting till Finland där han har utbildat sig till skådespelare. Han är också dansare. På Viirus lilla studioscen bjuder han oss på en föreställning som kombinerar skådespeleri, dans, musik och tekniska lösningar på ett innovativt sätt. Erista har, tillsamman med medregissören Jussi Moila och Moe Mustafa som står för video- och ljudplaneringen, skapat ett extremt fungerande paket. 

Berättelsen framskrider i korta scener där medspelarna – som fungerar som huvudpersonen som liten, hans föräldrar eller är bara ett öga eller en mun – ofta syns på en pekplatta. Uppdelningen på många olika skärmar, som också ofta är en uppspjälkning av själva ansiktet och kroppen, sitter som hand i handske med föreställningen essens: det expressiva, intima och ibland häftiga. Alla små delelement flyter samman till en kittlande helhet.

Geoffrey Erista, som är en fantastiskt skicklig dansare, dansar, skakar, kryper och vrider fram de otaliga känslor som håller på att spränga en förtvivlad person. Känslorna uttrycks via dans, närbilder och musik så att slutresultatet blir en sällsamt öm och samtidigt stark teaterstund. Känslorna överförs med enorm energi på publiken i det lilla utrymmet. Det kritiska når oss genom det talade ordet och Fennofobia innehåller (själv-)ironisk humor som ofta fungerar förlösande. Finländarna tecknas inte som medvetet elaka rasister, utan liknar snarare läraren som vill spela Afrikas stjärna tillsammans med den nya eleven i klassen, totalt oförstående inför situationen. 

Det är viktigt att denna föreställning kan upplevas live.  Den fungerar som en viktig påminnelse om på vilka många omtumlande vägar fysisk teater kan nå oss, hur till exempel energiladdningen i rummet övertygar och engagerar åskådarna. Premiärkvällen var fullsatt, hela 10 personer! Hoppas vi kan hitta sätt att få njuta av flera föreställningar denna höst i coronans tid.

Foto: Moe Mustafa

Fennofobia. Text och regi: Geoffrey Erista och Jussi Moila. Video och ljud: Moe Mustafa. Ljus: Julia Jäntti.
Rum, kostym och rekvisita: Fennofobia-arbetsgruppen. Produktion:Teatteri Nirvana och Fennofobia-arbetsgruppen. 
Språk finska, engelska, arabiska . Urpremiär 10.8 på Viirus.  Föreställningar 10.8-28.8 2021.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.