Kvinnliga författare populära på biblioteken – Eva Frantz regerar på svenska

av Janne Wass

Författaren Eva Frantz deckare För han var redan dö var den mest lånade boken på svenska i de finländska biblioteken under förra året. Det framgår ur upphovsrättsorganisationen Sanastos statistik. Men inte nog med det: Bland de tio mest lånade böckerna på svenska återfinns hela tre av Frantz böcker: barnboken Hallonbacken ligger på sjätte och deckaren Den åttonde tärnan på tionde plats. 

Den näst mest lånade boken på svenska år 2020 var Ann-Luise Bertells Heiman, och den tredje mest lånade Monika Fagerholms Vem dödade bambi? Bland de finskspråkiga skönlitterära verken erövrade Enni Mustonens böcker Pukija och Sotaleski plats ett och två på listan, följd av Leena Lehtolainens Valapatto. Enni Mustonen är nome de plume för den ofattbart produktiva författaren Kirsti Manninen

Det är inte svårt att se ett välbekant mönster i listan över det 10 mest lånade översatta romanerna. Det är namn som Läckberg, Nesbø, Jungstedt, Ruth Ware och Anna Jansson som dominerar, det vill säga krimlitteratur (även om Camilla Läckbergs två senaste romaner inte är klassiska deckare). Den enda som lyckas knäcka väggen av kriminalromaner är nordirländska Lucinda Riley, som gick bort tidigare i år efter många års sjukdom. Rileys sjudelade serie om De sju systrarna balanserar mellan den historiska romanen och Harlekinlitteraturen, och har visat sig vara omåttligt populär internationellt, men speciellt så i Finland. Två av Rileys romaner i serien finns bland de tio mest lånade under 2020. 

En intressant trend inom skönlitteraturen är att topp-tio-listorna domineras av kvinnliga författare. Räknar man med all skönlitteratur, och räknar enskilda antalet förekomster av kvinnliga och manliga upphovspersoner, utgör kvinnliga författare eller illustratörer över 60 procent av förekomsterna. Den enda kategori där manliga upphovspersoner är vanligare är översatt barnlitteratur, där förhållandet är 9 män och 3 kvinnor. Ser man endast på den skönlitterära vuxenlitteraturen, utgör kvinnorna 77 procent av upphovspersonerna.

Foto: Marika Rosengård

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.