Med finskt lugn genom ryskt politiskt drama

av Pavel Petrov

Sydsvenskans Kalle Kniivilä är en av de skarpaste och mest produktiva Rysslandsskildrarna i den svenskspråkiga medievärlden. På mindre än ett decennium har han skrivit fem reportageböcker om det postsovjetiska området. Efter en djupare historisk exkursion i Tanjas gata. Rysk vardag 1917–2017 (2017) återvänder Kniivilä till samtida rysk politik.

Titeln på årets nyhet talar för sig själv Putins värsta fiende – Aleksej Navalnyj och hans anhängare. Det är ett porträtt av den ryska oppositionens numera fängslade galjonsfigur Aleksej Navalnyj. Likaså är det en blick på den breda rörelse, ja, en hel subkultur, som har uppstått kring honom på 2010-talet.

Boken är uppbyggd kring Navalnyjs förgiftning i augusti och den reaktionskedja som utlöses därefter. Mordförsökets antagna förlopp återskapas steg för steg. Den för Kniivilä karaktäristiska detljrikedomen flyter på, naturlig och subtil. Kniiviläs omväxlande framställning gör boken till en bladvändare även för en insatt läsare.

En större och mer ingående bild av Aleksej Navalnyj målas upp, invävd i mordförsökets efterdyningar. Kniivilä presenterar den ryske oppositionsledaren från både den privata och den offentliga sidan. Läsaren får följa med från Navalnyjs sensovjetiska barndom genom det kontrastfulla och händelserika 1990-talet till hans politiska genombrott.

Kast i tid och rum på flera decennier och tusentals kilometer genomförs smidigt i Kniiviläs regi. Det är en kritisk och balanserad redogörelse för den ryske oppositionspolitikerns såväl beundransvärda som ifrågasättbara egenskaper, framställda med författarens igenkännbara skarpsynthet och lugn.

Detta är den första bok där Kniivilä i högre grad koncentrerar sig på en enda person. I den meningen utgör den en motpol till den prisbelönta debuten Putins folk – Rysslands tysta ­majoritet (2014). De två böckerna skapar ändå en sammanhängande tematisk helhet, en diptyk av det politiska Ryssland.

Det som saknas är ändå anhängarna. Javisst berör boken flera ledande figurer från Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK och några vanliga oppositionellt orienterade medborgare. Ändå ter de sig snarast som statister. Kanske återspeglar boken oavsiktligt den obalans som finns mellan Navalnyjs väldiga mediegestalt och resten av hans rörelse.

”Det här är en bok om Aleksej Navalnyj” – Kniivilä medger sitt fokus mot slutet. Navalnyjs berättelse har visserligen fått ett långsammare tempo, men den fortsätter. Kniiviläs bok är ett medryckande bidrag till diskussionen om Navalnyj och hans politiska projekt som har satt sin prägel på Rysslands politik under 2010-talet.

Kalle Kniivilä:
Putins värsta fiende – Aleksej Navalnyj och hans anhängare.
Bokförlaget Atlas, 2021.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.