En återflyttares äventyr och utmaningar

av Zinaida Lindén

Kännetecknande nog såg jag Inka Achtés finsk-somaliska­ dokumentär samma dag som Erik Poppes filmatisering av Vilhelm­ Mobergs klassiker ­Utvandrarna. Folkvandringar är vår tids melodi. Guldets land (Kultainen maa) är ett aktuellt exempel på det.
En man går omkring med en metalldetektor i en afrikansk öken. Det är Vandabon Mustafe Hassan. År 1991 anlände han till Finland som flykting. Då var han sex år. Han gick ut skolan, gjorde sin militärtjänstgöring och bildade familj med en kvinna med samma bakgrund. En dag får han veta att man har hittat guld i det område som hans släkt äger i Somaliland. Ett kinesiskt företag erbjuder dem en summa som är alldeles för liten. Mustafe beslutar att ta saken i egna händer.
Men hur? Ska hans familj flytta till Afrika? Barnen Hassan har aldrig satt sin fot i sina föräldrars födelseland. Det är i Vanda de har sina kompisar och sin finska ”mormor” Päivi,­ ska de nu ryckas upp med rötterna? Och vad betyder ordet rötter för denna familj?
På en timme 20 minuter hinner familjen Hassan tillsammans med filmteamet bjuda på en mångbottnad historia som handlar inte bara om Finland och Somaliland utan också om människans universella värdighet och anpassningsförmåga. Osökt tänker jag på Aaron Litvins dokumentär One Day We Arrived in Japan (2018) som skildrar några brasilianare av japanskt ursprung som flyttade till Japan i början av 1990-talet. Hur klarar man sig som nykomling i ett land där folk ser ut som man själv men där allting upplevs som främmande?
Guldet hotar att bli till sand. Medan Mustafe försöker få ett gruvtillstånd och kämpar med klansystemets avigsidor går hans barn i en skola där läraren visar sig ha rätt att aga eleverna. Mustafes fru som är utbildad till förskolelärare i Finland drar sig inte för att kritisera vissa lokala sedvänjor då hon umgås med tjocka släkten. Familjens interna atmosfär är så positiv och humoristisk att vi är övertygade om att det kommer att gå bra för dem, men hur blir det med Mustafes dröm? Till skillnad från de kinesiska entreprenörerna vill han bidra till Somalilands välbefinnande: ”Min farfar förutspådde mig att jag skulle bo i ett vitt land med kallt klimat, men sedan återvända och göra viktiga saker här.”
Guldets land är både en allmänmänsklig och unik berättelse. Den skyggar inte för svåra ämnen, som rasismen i Finland. Samtidigt betonar den Finlands insats i Somaliland: ett torg i huvudstaden Hargeisa heter Suomitorget.
I finalen åker familjen Hassan till Finland på semester. Lyckas de bygga ett nytt liv i Afrika? Kommer de finlandsfödda barnen att utveckla en känsla av tillhörighet där? Kanske gör familjen Hassan och Achtés filmteam en uppföljare om några år?

Kultainen maa/ Guldets land.
Regi: Inka Achté. Manus: Inka Achté, Hanna Karppinen. Foto: Jarkko M.Virtanen. Medverkande: Mustafe Hassan med familj.
Dokumentär. 82 min.
Finland/ Sverige/ Norge, 2022.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.