Tre frågor till Anna Dantchev

av Ali Abaday

Finsk sångerska med bulgariska rötter, aktuell med sitt andra album The Lions We Are, vars sånger alla på ett eller annat sätt handlar om mod.

1.Din familj kommer från Bulgarien. Har din musik inspirerats av deras berättelser?

Min pappa är från Bulgarien och min mamma är finsk. Själv kommer jag från Österbotten. Jag växte upp i en finsk-bulgarisk familj och jag identifierar mig som finsk-bulgarisk. Mina rötter och det musikaliska arv jag bär med mig är båda viktiga för mig. Kärnan i min musik är knuten till traditionen, men musiken vetter också ut mot modern singer-songwriter-stil med inslag från jazz, blues och kanske till och med rock.
På den kommande skivan med mitt band DANTCHEV:DOMAIN lät jag mig inspireras av migrationsberättelserna som finns i min familj.

2. Du har definierat dig själv som en ”riktig lejonmamma” och ditt nya album heter The lions we are. Finns det ett samband?

Tja, det är faktiskt andra som har kallat mig ”lejonmamma” eftersom jag tenderar att hjälpa och försvara dem som behöver hjälp. Jag är också själv en mamma som försöker lära mina egna barn verktyg för livet.
Att vara ett lejon betyder att vara modig. Lejonet är en symbol för tapperhet, och i den galna värld som vi lever i behövs det verkligen tapperhet för att orka fortsätta.

3. Var det svårt för dig att komma in i den finska musikbranschen?

Eftersom jag växte upp i Finland och utbildade mig i det finska systemet var det inte svårt i den bemärkelsen… Men eftersom min musik inte alltid passar in i de kategorier som är mer kända på den finska musikscenen har det varit lite svårt att få min berättelse och min musik att höras. Men utan att försöka händer ingenting.

Foto: Maarit Kytöharju

1 kommentar

Per-Erik Lönnfors. 12 juni, 2022 - 22:32

My daugther-in-law. She’s got rhytm. She´s got voice.

Reply

Lämna en kommentar