Vänskapskorruption 

av Mikael Sjövall

”Hör du till kultursläkten Holländer?”

Chefen låter hoppfull och utforskar mig från topp till tå. Jag har blivit kallad på en arbetsintervju till en finlandssvensk stiftelse och har tillfället till ära klätt mig i den bästa kavajen. 

Mitt curriculum vitae är ganska kort och meriterna är relativt få. Jag har nött skolbänken, pluggat vid universitet och sommarjobbat som diskare och fabriksarbetare. Inte så mycket att hurra för i de finlandssvenska finrummen. 

Släktutredningen visar att min mor hette Holländer som ogift. Nu är det tyvärr inte den prestigefyllda grenen av Holländers släkt som jag kan visa upp på min stamtavla. Den penningstinna fonden får nöja sig med att intervjua en ättling till en jordbrukare i stället. 

Jag fick inte jobbet, men diskussionen om mina rötter har fastnat i minnet. Det gäller att ha de rätta kontakterna om man vill komma vidare i karriären i ankdammen. Ibland kan rätt efternamn slå högt. Eller så ska man frottera sig med högdjur. De kan bädda för ditt nästa kliv i karriären. 

 

Vi får med jämna mellanrum läsa nyheter om chefer som har ”handplockats” för ett skräddarsytt uppdrag i Svenskfinland. Glöm alla transparenta rekryteringsprocesser. Att handplocka nya chefer sätter sprutt på tidsschemat. Och så behöver ingen traggla igenom hundratals ansökningar till lust och leda. 

Ganska ofta är det en finlandssvensk patriark eller matriark med tentakler till alla håll och kanter som ser till att handplockningen går rätt till. 

När Konstsamfundet rekryterade en ny kommunikationsdirektör 2020 valdes Mary Gestrin till uppdraget. Tjänsten lediganslogs aldrig och till saken hör att Konstsamfundets styrelseordförande Gunvor Kronman hör till Gestrins närmaste vänner. I en intervju för HBL bedyrar Kronman att hon ”inte varit aktiv i den här processen eller i upplägget.” 

Kronman jävade sig inte formellt, med hänvisning till att rekryteringen var vd:n Stefan Björkmans beslut.  

 

När Nyhetsbyrån SPT rekryterade ny vd 2018 handplockades Pär Landor för uppdraget. I den styrelse som välsignade rekryteringen ingick dåvarande chefredaktör Susanna Landor. Hon såg inte något märkvärdigt med upplägget, trots att hennes make fick jobbet. 

Österbottens Tidning rapporterade i fjol att Larsmo kommun handplockade sin nya tekniska chef Mattias Thors. Hur det här går ihop med kommunens lagstadgade skyldighet att lediganslå kommunala tjänster och ordna med en öppen rekrytering framgår inte. 

Raseborgs tidigare stadsdirektör Tom ­Simola handplockades 2017 till uppdraget som vd för Förlags Ab Sydvästkusten som på den tiden gav ut Åbo Underrättelser och Pargas Kungörelser. Simola saknar helt och hållet journalistisk erfarenhet och kompetens, men fick trots det även jobbet som chefredaktör för landets äldsta dagstidning. I en intervju för Svenska Yle sade Simola att ”rekryteringen var en snabb process som var över på två veckor.” Tänka sig. 

I rekryteringen deltog Lasse Svens, som är Simolas tidigare kollega på Nordea. Svens är numera skattmästare vid Stiftelsen för Åbo Akademi. Stiftelsen är tidningens största ägare.  

Fem år senare är Simola i rampljuset igen. Majoriteten av ÅU:s redaktion har anmält Simola till Opinionsnämnden för massmedier. Enligt redaktionen har Simola gett efter för externa påtryckningar och mörkat en artikel som avslöjar maktmissbruk i kommunalpolitiken.* 

I branschtidningen Journalisten meddelar flera anonyma källor att de inte kan lita på Simolas stöd i den journalistiska bevakningen av känsliga företeelser. Efter redaktionens anmälan hotar Simola att tillgripa disciplinära åtgärder. Han kräver också att få veta vem som har ”svärtat tidningens rykte”, uppger källor som jobbar för ÅU.  

Enligt arbetslagstiftningen gäller inte lojalitetsplikten då anställda påtalar juridiska oegentligheter. ÅU Medias styrelseordförande Lasse Svens säger att Simola åtnjuter hans förtroende och att verksamheten vid ÅU fungerar normalt. 

Samma dag som den här kolumnen skrevs, meddelar ÅU att tidningen inleder omställningsförhandlingar.

 

Hur ska vi finlandssvenskar kunna påtala vänskapskorruption och maktmissbruk om vi inte först sopar rent framför vår egen dörr? 

 

26.1.2023 friade Opinionsnämnden för massmedier Simola. Simola hade enligt opinionsnämnden journalistiska grunder för att låta bli att publicera intervjun med en lokalpolitiker. red. anm.

3 kommentarer

Headhunter 18 februari, 2023 - 12:36

Jag slutade rekrytera till bolag med finlandssvensk guldtandskoppling, när det visade sej att kunnandet, erfarenheterna och utvecklingspotential hos mina kandidater inte de facto ansågs relevant. Istället prioriterades kandidater från rätt familj eller åtminstone från rätt gäng på hanken.

Reply
Henrik 18 februari, 2023 - 14:08

De stackars nepo-barnen har ingen chans mot de nepo-vuxna..

Reply
Petra Ljung 18 februari, 2023 - 15:28

Bra och modigt skrivet om något som sällan granskas.

Reply

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.