Kan fakta ge oss hopp?

av Camilla Thelestam

Han rusar med långa steg och en kappsäck under armen in på den lilla scenen. Han engagerar publiken direkt med frågor som påminner oss om att vi vaknat i en varm säng i en uppvärmd lägenhet omgivna av diverse skyddsnät i fråga om hälsovård, utkomst, boende, arbete och så vidare. Oskar ­Pöysti är åter i farten som folkbildaren Hans Rosling och han bibehåller det hisnande tempot från inledningen föreställningen igenom. Det finns med nöd och näppe tid att kippa efter andan. Pöysti presterar denna omkring 1 timme långa soloföreställningen på en underbar roslingsk, bruten engelska. 

Pjäsen med det långa namnet War and Piss with the loving memory of Hans Rosling är en uppföljare till The loving memory of Hans Rosling som hade premiär i streamad form våren 2021 under de värsta coronarestriktionerna. Nu kan Oskar Pöysti, som är mannen bakom föreställningen, tack och lov erbjuda denna solo­föreställning live.

Finns det ännu plats för Roslings optimism idag efter coronapandemin, kriget i Ukraina, klimathotets accelererande symtom? Det nya året 2023 kan knappast bli värre än sina föregångare, resonerade en Guardian-­journalist vid nyår. Därför finns det en enorm längtan efter, nästan ett krav på, goda nyheter 

I skepnaden av Hans Roslings minne tar Oskar Pöysti ett hopp bakåt både i tid och rum  för att påminna oss om att människan idag i genomsnitt har det bättre än någonsin tidigare under historiens gång. Tillsammans med sin opponent på scenen, den dystra leksakstigern the Tiger of Doom, debatterar han vidare om alla de stora frågorna i vår mörka värld. Och alltid hittar Hans Rosling en ljusare ståndpunkt, ett sätt att se händelserna i en ljusare dager. Detta är möjligt med hjälp av ett långtidsperspektiv och statistik.

Den nya, uppiffade föreställningen har liksom mognat. Den är stringent och man har bakat in en hel del självironisk humor och skojiga perspektivförskjutningar i den. I all sin hektiskhet lyckas den också bibehålla en klarhet och åskådlighet. Tack vare Pöystis verbala tour de force på scenen får vi skratta, irriteras, stimuleras och förundras. Han tecknar fram olika personer med olika igenkännbara röster och ser till att det också finns volym- och tempovariation i loppet.

Slutresultatet är en snabb, vederkvickande virvel som tar upp frågor som vi alla berörs av.

 

Viirus: War and piss with the loving memory of Hans Rosling.
Manus, regi och skådespeleri:
Oskar Pöysti.
Regiassistent: Antonia Henn.
Kostym och rekvisita: Elina Riikonen.
Språk: engelska.
Pjäsen turnerar under våren 2023.

 

Foto: Sara Forsius

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.