Du ska lyda!

av Robert Myhreld

Fadern med en myndig, obeveklig stämma till sina döttrar: tålamod är vad som förväntas av er i äktenskapet. Tårarna rullar ner för Ramlas kind, ångesten maler i hennes halvsyster Hindou. De ska bli bortgifta, något de med hela sin själars krafter värjer sig emot. Naturligtvis utan hopp, de har inget att säga till om. Det är bestämt. Så harklar sig deras farbror och radar upp påbud efter påbud: Lyd din make. Låt inte ditt sinne förledas. Var inte hetlevrad. Var inte pratsjuk. Be aldrig om något och kräv ingenting. Respektera din makes familj och lyd dem, så ska de stötta dig. Skona hans syn, hörsel och luktsinne. Ha tålamod.

Tålamod av kameruniern Djaïli Amadou Amal (f. 1975) kan för många vara en ögonöppnare. Amal växte upp i norra Kamerun och debuterade som författare 2010. Hon strider för kvinnors rättigheter och strängt taget kan denna bok fogas in i denna kamp som ett fiktivt men realistiskt vittnesmål. Amal giftes själv bort vid 17 års ålder och handlingen utspelar sig i Maroua i norra Kamerun, samma stad där Amal växte upp.

Boken är en triptyk i textform. Den utgörs av tre kvinnoporträtt målade med ett ogenomträngligt mörker som fond. Porträtten föreställer ovan nämnda Ramla och hennes halvsyster Hindou samt Safira, fru till den rike och inflytelserike Alhadji Issa som Ramla ska gifta sig med.

Tålamod som förhållningssätt är vad vardagen kommer att gravitera kring. Har kvinnorna tålamod, vilket innebär att de ska underkasta sig sin make i allt, kommer tiden att röra sig framåt utan större friktion – för maken. Tålamod blir ett verktyg för ett förtryck som passiviserar kvinnorna; som gör dem till spelpjäser och accessoarer. Men det går att göra motstånd.

Ramla, Hindou och Safiras liv berättas i tre kapitel. Sammantaget skär dessa igenom och blottlägger alla seder, traditioner och lagar som berövar kvinnorna deras agens och drömmar.

Det krävs inte mycket fantasi för att föreställa sig hur det är att leva i ett polygamt äktenskap man inte har givit sitt medgivande till. De ställs alla tre inför olika problem. Att slita sig lös är för Ramla en omöjlighet. En sådan handling skulle få hennes far att i samhället tappa sitt anseende till den grad att han skulle förskjuta henne, hennes mor och hennes syskon. Ramlas giftermål omintetgör samtidigt det monogama äktenskapet Safira levt och trivts i under tjugo år och ser långsamt sin stjärna dala.

Hindou å sin sida gifts bort till den våldsamma, otrogna och alkohol- och drogberoende Moubarak. Han blir till sist hennes undergång. Allt det övervåld hon utsätts för är sanktionerat inom äktenskapet och när familjerna runt omkring äntligen agerar är Hindou ett skal av sitt forna jag.

Amala har tilldelats Prix Goncourt de lycéens, ett pris som röstas fram av två tusen franska gymnasieungdomar. Bokens målgrupp är vuxna, men är då och då överdrivet pedagogisk (CFA-franc är valutan i Kamerun vilket inte behöver förklaras). Förtroliga samtal vänner emellan känns ibland onaturliga. Det som borde vara underförstått de samtalande emellan textas ut för läsaren – som redan lärt sig hur högt familjens heder värderas. Läsaren behöver inte ledas vid handen.

Med detta sagt ger Tålamod en närgången och trovärdig bild av hur tvångsgiftermål kan se ut. Läsningen är stundtals klaustrofobisk, ofta nedslående och inte särskilt hoppingivande. Därtill speglar den verkligheten för många av de 700 miljoner kvinnor världen över som enligt UNICEF tvingats in i äktenskap redan som barn. Boken ger ett nödvändigt inifrånperspektiv.

 

Djaïli Amadou Amal:
Tålamodet.
Tranan, 2023.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.