Den spirituella betydelsen av duvan

av Julia Knežević

Duvan ses ofta som en symbol för fred, spiritualitet, hopp, förnyelse, transformation och kärlek. Den kan också representera empati och vänlighet gentemot andra som går genom en förändring. Vissa associerar duvor med moderskap, det gudomliga feminina, och Gudinnor.

Duvor, liksom svanar, parar sig för livet och tillges därför en symbolik av evig kärlek. Att se två duvor är ofta ett tecken på lycka i kärleks- och pardepartementet. Om du befinner dig i ett parförhållande, så kan åseendet av två duvor bringa dig förhoppningen om att allt är väl. Om du är singel och har ögonen öppna där ute på Apollo, kan åsynen av två duvor symbolisera att kärlek är på kommande.   

 

Kärlek, fred och harmoni är duvans mest universella symboler. Olika kulturer och religioner tolkar dock duvan på sina egna unika manér. Bland några nord­amerikanska urfolkskulturer betraktas duvor som heliga budbärare mellan människor och den spirituella sfären. Som ett känt cheyenne-­ordspråk väl beskriver: ”Om en man är klok som en orm, har han råd att vara lika harmlös som en duva”. Hos vissa stammar bärs duvans fjädrar som beskyddande talismaner, i syfte att fösa bort onda andar, och för att ge spirituellt beskydd i tider av svårigheter. 

Duvor påminner oss om att vi har en möjlighet att vara fullt närvarande i varje stund och om att kunna välja att nå ett inre lugn. När vi träffar en duva, kan vi minnas vikten av att praktisera mindfulness. 

I Kina är duvor symboler för uthållig kärlek, trogenhet och eviga förhållanden, både romantiska och platoniska. Hanne-identifierande cis-duvor ger hopp om att deras cis-hona-identifierande partners ska lyckas ge avkomma, och lyckas sköta deras binära unga, vilket vidare belyser deras image som tillgivna, uppoffrande fåglar.

I den gamla inkakulturen var duvan en symbol för de som hade lämnat livet på jorden. Medlemmar av inkakulturen såg duvorna som representationer för deras döda förfäder.

 

Inom kristendom ses duvor som en sorts postiljon från Gud till människorna på jorden, likaväl som ett tecken på den heliga treenighetens svåraste eminens; den heliga anden. Buddister igen tror att duvan förkroppsligar empati och snällhet. I det antika Grekland och romarriket förknippades duvan med Aphrodite och Venus, de vida kända Kärleksgudinnorna. I det gamla Mesopotanien sågs duvan som en fertilitetsgåva. 

 

Till Duvologi hör också färglära. Den vita duvan för med sig betydelser som renhet, fred, kärlek och en förbindelse med det Gudomliga. En vit duva representerar också oskuld. Den vita duvan uppmanar oss inte bara att stiga upp från det som sårar oss, utan den påminner oss om att sammanbinda oss med vårt eget innersta barn och dyka in i vår oändliga, barnsliga nyfikenhet och lycka.

En grå duva representerar en brygga mellan det förflutna och det kommande. En grå duva ger sig ofta fram på scen när vi känner att vårt liv är i en sorts limbo. Blå duvor, däremot, bringar med sig löften om romanser, starka känslor, sexualitet och kärlek. En mångfärgad duva (en ”fruktduva”), som bara förekommer i Sydostasien och Oceanien, är tufft territoriella och därmed konstant stressade. I mötet med dessa duvor bör man påminna sig om att göra sig av med ens egna imaginära rädslor och neuroser. Nice work if you can get it. Svarta och röda duvor tenderar att representera negativitet, sorg, transitioner, depressioner eller ilska. 

 

Duvor påminner oss om att vi har en möjlighet att vara fullt närvarande i varje stund och om att kunna välja att nå ett inre lugn. När vi träffar en duva, kan vi minnas vikten av att praktisera mindfulness. Under århundradens lopp nyttjades duvor som excellentiga budbärare, och deras oerhört goda navigationsförmågor gjorde att de kunde flyga i hundratals kilometers långa sträckor, och ändå hitta hem. 

Dessa kungliga fåglar uppmanar oss att tro på det okända, men dra framåt även då dimman är tjock. Duvor är också starkt förknippade med att finna våra själars syfte i vårt jordliga liv. Meddelandet är att: hur långt vi än går vilse på livets stig, så hittar vi ändå alltid tillbaka till den stig som betyder mest för oss. Som Robert Frost uttryckte det i en av sina finaste dikter i de tre sista raderna av ”The Road Not Taken”:

”Two roads diverged in a wood, and I –

I took the one less traveled by,

And that has made all the difference.” 

Duvor påminner oss också om att praktisera ovillkorlig kärlek gentemot vår globala samhällighet. Liksom att bibehålla vår oskyldighet. Och vår blidhet, och att inte förlora vårt hopp.

Och sedan förekommer duvor i drömmar, men pass på, pass på, så inte korpen kommer och rappar vid ditt fönster om natten.  Nevermore. Men här sätter jag bara stopp. De mest alerta läsarna av denna kolumn har säkert misstänkt att den är skriven av ChatGPT-4. Men så är de facto inte fallet. Däremot har jag plockat lösryckta citat av diverse numerologer, kultursymbolister och psykologiska astrologer på (www.mindbodygreen.com). MindbodyGREEN!!! Synd att grönt inte längre betyder någonting alls.  Och på grund av det direkta översättandet har jag inte brytt mig om att diversifiera texten estetiskt alls. It is, what it is.

 

Men duvornas läte älskar jag. Duvorna på Trg bana Josipa Jelačića (Trg Republike), i Zagreb har alltid fascinerat mig, liksom dottern. Jag har ett galet vackert fotografi av henne när hon med ett paraply på fusk skrämmer duvorna. Precis som jag i mitt minne har ett fotografi av min salige bror Paul när han fuskskrämmer duvor på Piazza San Marco i Venedig anno 1987.  Non vedo l´ora di andare a Venezia in Maggio. Jag hoppas då kunna ta ett lika vackert foto av dottern som min pappa lyckades ta av Paul, min bror, fuskskrämmande duvor, på Piazza San Marco i denna maj månad.  

 

Och sist, men inte minst, önskar jag parafrasera Catos sätt att avsluta alla sina tal i den romerska senaten: ”Ceterum censeo Carthaginem esse delendaI”. ”För övrigt, anser jag att Kartago bör förstöras.” Antagligen var han på autismspektret.

Men så, för övrigt, Ceterum Censeo; fann jag Ny Tids barnsliga försök till provokation visavi Erdoğan-karikatyren helt onödig, irriterande och osolidarisk med majoriteten av Finlands folk. ”Ceterum censeo”, tolkkua idiootit.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.