Kulturförmåner viktiga för de anställda

av Ali Abaday & Janne Wass

Allt fler låg- och medelinkomsttagare tvingas gallra i kulturbudgeten under ekonomiskt svåra tider. Därför är det katastrofalt att både HUS och Helsingfors stad skär ner i sina ePassi-förmåner, säger anställda som Ny Tid talat med. 

 

– Jag har inte gått på bio eller teater de senaste 10 åren. För det första är biljetterna väldigt dyra. Det jag skulle betala för en biobiljett motsvarar två dagars matinköp. För det andra tittar jag på tv-program och filmer på Netflix för mer överkomliga priser.

Det säger skolgångsbiträdet Petra Tuncer. Efter coronapandemin och den efterföljande ryska attacken mot Ukraina hostar den globala ekonomin betänkligt. I mars gick banker i konkurs i USA och Schweiz och räddningsaktioner började för att förhindra att andra banker skulle hamna i samma situation.

Efter de senaste tre årens händelser går många lågavlönade arbetare också igenom ekonomiskt svåra tider. Medan priserna ökar snabbt på grund av inflationen är löneökningen inte tillräcklig. I Finland strejkade först busschaufförerna, sedan lokförarna och så stuvarna, städarna och fastighetsskötarna. När det är dags att dra åt svångremmen, så är det ofta just kulturupplevelserna som får stryka på foten. 

Men det är inte bara det rådande världsekonomiska läget som gör det svårt för många inom arbetarklassen att ta till sig kultur i Finland. Petras man, Metin Tuncer, är servicearbetare på HUS. Han kom till Finland från Turkiet för 12 år sedan, och kunde till en början inte alls se film på bio på grund av språkmuren. 

– På den tiden var jag tvungen att lära mig språket och hitta ett jobb. Under de senaste 10 åren har familjens ekonomi förbättrats i takt med att jag lärt mig språket bättre. Det här borde vara min tid för att få ekonomisk frihet och börja ett liv i Finland.

– Just nu ägnar jag min fritid åt att lära mig svenska. Jag har inte tid att göra något annat på fritiden, eftersom jag är upptagen med jobb och studier. Jag arbetar minst åtta timmar om dagen och vi arbetar inte fem dagar och har ledigt två. Ibland, om det är bråttom, kan jag tvingas jobba ju dagar i veckan. 

Invandrare uppmanas av TE-centralen att i första hand söka jobb inom hälsovården och skolväsendet, eftersom de är branscher med stor arbetskraftsbrist. Båda sektorerna är dock relativt lågavlönade, och man får ofta arbeta länge för att uppnå en lönenivå som tillåter att man kan lägga undan pengar för dyra fritidsaktiviteter. 

 

Netflix vs. bio

Biträdande läraren Andreas Heikkilä gillar att se på fotboll och gå på bio. Han beklagar sig över att det har blivit allt dyrare att gå på publikevenemang. Film ser han på bio en gång i månaden.

– Att gå på bio med familjen är väldigt dyrt. När vi går på film tillsammans får vi betala hundra euro för biljetterna för mina två barn, min fru och mig, säger han. 

Heikkilä berättar att när han får höra om en konsert han vill gå på börjar han spara pengar innan biljetterna börjar säljas. 

Biograferna höjer sina biljettpriser samtidigt som allt fler får sina filmupplevelser via strömningtjänster som Netflix och HBO. Enligt uppgifter från Finnpanel prenumererar nästan en tredjedel av alla finländska hushåll på åtminstone en videoströmningstjänst. Bland personer under 45 år är det över hälften som gör det. 

 

Arbetsförmånerna viktiga

För många inom till exempel den offentliga sektorn har de rekreationsförmåner som arbetsgivaren erbjuder blivit allt viktigare. Flertalet arbetsgivare erbjuder förmåner till sina anställda med hjälp av tjänsten ePassi, bland annat Helsingfors stad och Helsingfors hälsovårdsdistrikt, alltså HUS. Under coronaåret 2020 började HUS bland annat att erbjuda kultur- och motionssedlar via systemet. 

Jenny Kajanus som arbetar som lärare vid Helsingfors Arbis hörde till dem som blev utan lön i samband med debaclet med Helsingfors stads nya system för utbetalning av löner. Som en kompensation för strulet beslöt staden att erbjuda alla sina anställda en extra kultur- och motionsförmån på 200 euro. 

Jag fick ett ePassi på 200 euro och använde det främst för att gå på konserter med klassisk musik. I år betalade jag mitt gym-medlemskap med de här pengarna, säger Kajanus.

Kajanus berättar att eftersom jobbet upptar så mycket av hennes tid under terminerna kan hon inte avsätta mycket tid för läsning, en hobby som hon däremot gärna sysslar med på sommaren. Hon berättar att hon går på bio fem till sex gånger om året, för det mesta på dokumentärer som visas på DocPoint-festivalen i Helsingfors. Liksom de flesta lärarna på Arbis har hon tidsbundna kontrakt som inte täcker somrarna, så under sommarmånaderna har hon ingen inkomst, vilket anstränger ekonomin. 

 

Film, museikort och gym

I december 2022 skrev flera medier, bland annat Helsingin Sanomat, om att många arbetstagare glömmer bort att använda sina förmåner. Till HS säger ePassis vd Niklas Löfgren att bland de populäraste användningsändamålen för rekreationsförmånerna hittas museikortet, biobiljetter, gym-medlemskap och olika arbiskurser. Ingrid Rönnow som är lärare säger att hon unnar sig biobesök två gånger i året, men att hon också går på teater tre gånger i året. För Nigla Guma har arbetsförmånen varit väldigt viktig, då den gett henne tillgång till mer kultur. Hon berättar att hon lärt sig mycket om olika kulturer genom att gå på museer, operor och teatrar i Finland.

Skolgångsbiträdet Oskar Lemberg säger att han gillar att äta andra länders mat och försöker lära sig om deras matkultur. Han säger att han provar olika kök några gånger i månaden.

– Jag är fortfarande studerande och jag kan inte gå ut och äta så här varje vecka. Samma sak är det med bio. Om priserna var lite billigare skulle jag gärna gå mer på bio, men att titta på film eller äta hemma är inget jag har så mycket problem med just nu.

Bio är i allmänhet en dyr aktivitet. Deniz Büyükcan är psykologisk kurator och har tre barn. Hon berättar att hon köpt en gruppbiljett för att gå på bio. På så sätt kan hon gå på bio med sina barn några gånger i året. Jenny Kajanus berättar att hennes barn fick biobiljetter i julklapp av sina morföräldrar, så att de kunde gå på vilken film de ville. 

 

Förmånerna rullas tillbaka

För många har de arbetsförmåner som erbjudits varit oerhört viktiga för möjligheten att ta del av kultur. Tyvärr verkar det nu som om den här möjligheten på många håll dras in. Jenny Kajanus tror inte att staden efter i år längre kommer att erbjuda kultursedlar via ePassi – och HUS har redan skurit ner på förmånen. 2020 erbjöd HUS 200 euro i kultur- och motionsförmåner, och 2021 höjdes summan till 400  euro, plus 120 euro i arbetsreseförmån via ePassi. I år har summan sänkts till 300, inklusive arbetsreseförmånen. 

Halil Can Mutluer, som är servicearbetare vid HUS, beklagar att ePassi-förmånerna har sjunkit med nästan hälften från i fjol.

– Förra året kunde jag gå på bio eller konserter tack vare ePassi. Det kan jag inte längre. Med pengarna som jag fått täcker jag kostnaderna för mina arbetsresor för fyra av årets månader. Resekostnaderna har ökat och förmånen har minskat. Vår lön höjdes med 0,5 procent i den senaste löneuppgörelsen. Sjuksköterskorna fick en höjning på 3,5 procent. Vi köper båda samma bröd, men vår höjning är lägre.

Också Kajanus beklagar att kulturförmånen antagligen inte kommer att göra comeback nästa år. 

– Som lärare är det viktigt att man deltar i kulturaktiviteter och delar dem med sina elever. Därför har jag varit väldigt glad över de förmåner som Helsingfors stad tillhandahållit.

Lämna en kommentar