Tre frågor till Ville Pellinen

av Mio Lindman

Verksamhetsledare för Lappvikens källa samt kontaktperson för nygrundade Stiftelsen Lappviken. 

 

1. Vad är Stiftelsen Lappviken och varför grundades den?

– Stiftelse Lappviken har upprättas för att tillsammans med Helsingfors stad säkra långsiktighet och ansvarsfullt och inhemskt ägande, finansiering och stöd för Lappviken. Stiftelsen har som syfte att stötta verksamhet på Lappviken som främjar mental hälsa. Det handlar också om att skydda parken samt byggnads- och kulturhistorien som finns på denna plats. Stiftelsens uppgift är att erbjuda stöd för olika verksamhetsformer på området – konst, kultur, välmående och småföretagande – och att genom det se till att det finns medborgardriven stadskultur också i framtiden.  

 

2. Är verksamheten på Lappvikens område hotad idag?

Den största risken i planerna för området är kommersialisering samt ”medel- och överklassifiering”, att människor i utsatta grupper inte längre känner sig välkomna. Det finns också viss oro för att fastigheterna skulle drivas i vinstsyfte, så att hyrorna höjs och att många konst- och kulturarbetare jagas iväg. Inkomsterna från fastigheterna borde också i fortsättningen tillfalla Lappviken. På området finns nu närmare 200 olika utrymmen för aktörer inom psykiskt välmående, konst, kultur, föreningsliv och mikroföretagande. Den mångsidiga stadskultur som vuxit fram här under 10 års tid borde utgöra grunden för hur området utvecklas. 

Ett annat hot är att två av tre alternativ i planerna för tunneln från Västra hamnen till Västerleden skulle påverka området. 

 

3. På vilket sätt är Lappviken viktigt för stadskultur och vardagsliv i Helsingfors?

Till Lappviken är alla välkomna. Här behöver det inte finnas pengar i omlopp. Platsen, med sin rika natur och kulturhistoria, är en rogivande oas i Helsingfors. Här ordnas hundratals evenemang, utställningar och gruppverksamhet som är gratis för deltagarna. Lappviken-gemenskapen har också kunnat erbjuda jobb, praktikplatser, rehabilitering och arbetsträning i en trygg och tillåtande miljö, med mångsidiga arbetsuppgifter där deltagarna får möjlighet att vara fullvärdiga medlemmar i samhället. Det har också funnits möjlighet att hyra vackra, fungerande och förmånliga utrymmen och att på så vis bli en del av Lappvikens mångsidiga gemenskap. Lappviken är en plats dit det ska kännas bra att komma, där man kan trivas, där deltagande har låg tröskel, där skapande är inspirerande och där man kan stärkas i sig själv.

Framtiden för det gamla sjukhusområdet är oviss. Ägaren, Helsingfors stad, samarbetar fortfarande med fastighetsinvesteringsbolaget NREP, ett samarbete som kritiserats redan tidigare vad gäller Lappviken.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.