10 saker snappade från BBC World Service

Bygga Frankrike

I Frankrike är de stora monumentens tid förbi. Fortfarande sysselsätts 20.000 arkitekter, men de grandiosa arkitektoniska monstren som det stora biblioteket i Paris kan väl bli det sista. Tiderna förändras, gatustriderna som går för strejker visar tydligt att Mitterands era slutgiltigt är över. Det sitter inte längre en socialist i presidentpalatset. Han som sitter där nu bygger inte upp, han spränger atoller med atombomber. Och vänsterns sociala försök med pengar till de fattigare områdena och sto ra monument parallellt är slut. Om man får tro experternas uttalanden på BBC.

Bygga nätverk

BBC rapporterar under årets sista dagar att världens största nätverk av datorer, Internet har cencurerats. Det visar sig att Compuserve, ett ”fristående” nätverk som först nyligen öppnat kommunikation på bredare bas mellan nätet och Compuserve besl utat sig för att censurera några nyhetsgrupper (så kallade usenet news) med explicit sexuellt innehåll, bland annat barnpornografiska bilder. BBC menar att detta är första gången cencur uppträder. De har fel. I flera år har universitet världen över begränsat tillgången till vissa ”anstötliga” nyhetsgrupper. Andra kommersiella förmedlare har diskuterat liknande åtgärder. Åtgärderna kommer i en tid då Internet utsatts för hård kritik. Nätet infiltrerar våra hem, förvrider sinnena på våra barn, och släpper loss allsköns perverterade typer och olagliga aktiviteter. Compuserve, ivriga att putsa sitt rykte, lovar att ta bort d et offensiva. Det är ungefär lika meningsfullt som att cencurera telefontrafiken (som ju nog förmedlar oändliga mängder sexuellt material, och helt utan cencur). Eller förbjuda Playboy. Det går inte bort. Men nånting skall man ju skylla på. Och nätet är tillräckligt nytt och okänt för att bli en effektiv syndabock. Då är det helt andra faktorer som urvattnar nätets potentiella subversivitet. Massanslutningen. Redan finns det mycket mer tidsödande ointressant babbel och kilometrar av text om ingenting än det finns nåt intressant. Och med intressant menar jag inte nakenbilder på barn.

Kriget fortsätter

Oscargalan till trots (alla vill ju få en Oscar) fortsätter Europas filmare kriget mot Hollywood. Vi är nu inne i n-te ronden, med en omröstning i Europaparlamentet om kvotering av antalet utländska filmer i TVn. Alltså hur många timmar dumburken s kall passivisera oss med dåliga Europeiska tvåloperor istället för Brasilianska eller amerikanska. Vi blir säkert alla mycket bättre och vår filmindustri mycket mer levande om vi stänger ut alla dessa som kommer UTIFRÅN. Kulturrasism kallar jag det.

Brinnande fåglar

La Fenice, Venedigs operahus brann ner. Och hela världen kommer till undsättning. Kroatiens regering skänker generösa bidrag ur sin tomma statskassa med motiveringen att la Fenice är en av världens viktigaste kulturbyggnader. Operan stod klar 1792, och var ett barockt skrytbygge helt ur stil med resten av Venedigs betydligt äldre arkitektur. Nånting ironiskt ligger det i att ett hus brinner ner till grunden omgiven av vatten. I och för sig håller Venedigs kanaler långsamt på att tömmas och rensas, men nog finns det vatten kvar. Och inte var det första gången operan brann heller. 1836 brann det ner till grunden. Italiens president Oscar Luigi Scalfaro har lovat att byggnaden skall stå fullständigt restaurerad inom två år, oavsett kostnaderna.
Hm. Två veckor efter branden verkar planerna på en samlingsregering att falla samman, och landet närmar sig val. En viss politiker avbildas som den brinnande fågel Fenix i en satirteckning. Men kommer månne denna politiker att lyfta sig ur askan? Vi tror inte riktigt det…

Vänner på plan

Du har väl inte missat Australiens och Västindiens vägran att spela sina cricketmatcher i Sri Lanka? Lagen drog sig ur kvalmatcherna efter bomben i Colombia, huvudstaden, som raserade ett hus och hade ihjäl 80 människor. Tamiltigrarna stod bakom. O ch en spelare i det australialiensiska laget sa att det inte är värt att riskera livet för en match. För att rädda det som räddas kunde och visa lite solidaritet skickade världens två ledande Cricket-nationer sina bästa spelare för en vänskapsmatch mot Sr i Lankas lag. I vanliga fall krigar Pakistan och Indien oavbrutet med varandra, med ord och hotelser. På cricketplanen samsades de i samma lag och slog lätt Sri Lanka. På BBC säger en av spelarna att detta var en historisk match.
Sport står ibland verkligen över politik.

Faran från öst

En riktig vargavinter i år. Och igen kommer diskussionerna igång om vad som är på väg att hända med vädersystemen. Tills en forskare lugnt konstaterar att de senaste 10 årens vintrar varit ovanligt milda, och att vi nu har en ”normal” temperatur. S å kort är vårt minne. I Estland för kylan med sig vargar. 800 ryska bestar har tagit sig över gränssjöarnas isar och traskat ända in i Tallin. Regeringen har utsett specialstyrkor för att skjuta dem.

Allt väl i Benin?

Och så det obligatoriska inslaget från den bortglömda tredje världen (eller borde den nu kallas den fjärde världen?). En marxistisk junta styrde i Benin i västra Afrika åren 1972 till 1991. Sen dess har landet styrts av Nicéphore Soglo, och nu i ma rs är det val igen. General Mathieu Kérékou säger att han ställer upp som kandidat, efter några år i skymundan. Han vill ”skapa en nytt förtroende för politiken i landet”. Den 3 mars får vi se om han har folket bakom sig.

Denna lista ihopsatt till minnet av brittiska Drottningens jultal på BBC World Service till alla undersåtar i the Commonwealth. Hon talade om fred, om den outtröttliga kampen för fred och alla som offrat sig för den, från andra världskriget till idag.


Denna sida införd 17 februari 1996

En eltigerprodukt.

Okänd skribent

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.