– Det är omöjligt att tala om en sydafrikansk matkultur. Vi har åtminstone elva olika kulturer och typer av mat, förklarar Ruth Guillaume, på besök i Finland hos en finsk antropolog som bott ett antal år i Sydafrika.

2 paprikor (röd, gul eller grön),skurna i bitar
2 lökar, fint hackade
2 selleristjälkar, fint hackade
300 gr champinjoner, skivade
3 tomater, hackade fint
1 dl passerade tomater
3 vitlöksklyftor, fint hackade
1 stor potatis, hackad i kuber
1 zucchini, hackad i kuber
1 stor bit (5 cm) ingefära,
hackad fint
2 tsk färsk basilika, fint hackad
2 tsk gurkmeja
3 tsk curry krydda
2 msk rödvinsetikka
3 msk sojasås
2 msk söt mango chutney
2 kuber grönsaksbuljong
3 msk rapsolja
Stek löken i oljan. Tillsätt ingefäran och därefter zucchini, gurkmeja, curry krydda, sojasås, rödvinsetikka och mango chutney. Stek i 10 minuter och tillsätt champinjonerna och paprika bitarna. Lägg buljong kuberna i 2 dl kokande vatten och häll i stekpannan. Tillägg slutligen både den hackade och den passerade tomaten. Servera med banan-raita och basmatiris. Gurkmeja kan tillsättas i riset då det kokar för att ge det en gul färg. Förbered raitan genom att skiva 2 bananer i 2-3dl yoghurt.
foto: Rosa Särkkä
Susanne Ådahl