– Det är omöjligt att tala om en sydafrikansk matkultur. Vi har åtminstone elva olika kulturer och typer av mat, förklarar Ruth Guillaume, på besök i Finland hos en finsk antropolog som bott ett antal år i Sydafrika.

Ruths bakgrund är lika färggrann som södra Afrikas historia. Hon är till hälften sydafrikansk zulu och hälften malawisk, född i Sydafrika, men flyttade i skolåldern till Swaziland. Hon gifte sig för ett par år sedan med en fransman och bor nu med honom och dottern Bowan i Frankrike.
Under apartheidregimen fanns det i Swaziland, jämfört med Sydafrika, bättre möjligheter och förhållandenför svarta. Nu är situationen en annan. Flyttvågen som tidigare riktade stegen från Sydafrika till Swazilandhar under senare år bytt riktning.
Ruth berättar hur upprörd hon blev då hon besökteSwaziland efter en paus på sex år.
– Det är inte längre landet jag kände i min ungdom. Alla stora företag har flyttat till Sydafrika. Det är mycket svårt att hitta arbete och fattigdomen har ökat märkbart. Nästan alla mellan 17 och 30 har åkt till Sydafrika i hopp om att hitta jobb och en bättre framtid. Turismen och safariparkerna blomstrar fortfarande, men för den vanliga befolkningen är situationen svår. På landsbygden är till och med vägarna i dåligt skick.
Hälften av sitt liv har Ruth levt i en fosterfamilj. Hennes mamma arbetade som hushållerska i en vit familj. När hon skulle gifta om sig och flytta till sin nya man,ville arbetsgivarfamiljen ge Ruth en möjlighet att fåen utbildning och ett bra hem att växa upp i. Ruth studerade administration och i tjugoårsåldern flyttade hon till Sydafrika där de utbildade svartas ställning är bättre.
Ruths dagliga sysslor i fosterfamiljens kök var att skala och hacka lök, potatis och morötter. Därmed utvecklades ett intresse för matlagning. Traditionell zulumat består av kötträtter och maten kryddas ytterst lite. På helgerna samlas man för att njuta av grillfester som kallas bry. Oftast äter man det grillade köttet med majsgröt och tomatsås. En populär vardagsrätt är boboti, som tillagas i ugn och består av en härlig blandning av allt möjligt – malet kött, russin, kokos, linser, mjölk, bröd, lök, vitlök, ägg och citron.
Grönsakscurryn som Ruth lagar åt oss är en rätt hon själv hittat på. Hon berättar att det är allt vanligare att unga människor i Sydafrika äter vegetarisk mat. Indisk mat blir ständigt mera populärt, speciellt i Durban där en stor befolkningsgrupp är av indisk härkomst. Under måltiden berättar Ruth att hon knappast följer utvecklingen i Sydafrika:
– Både de svarta och de vita är bittra. Mbeki är inte en bra president. Han tror att det är fattigdomen som orsakar aids. I stället borde man prata om aids som en människorättsfråga. Sydafrika skulle behöva tusentals ledare som Mandela. Då skulle landet fungera.GRÖNSAKSCURRY FÖR SEX PERSONER

2 paprikor (röd, gul eller grön),skurna i bitar
2 lökar, fint hackade
2 selleristjälkar, fint hackade
300 gr champinjoner, skivade
3 tomater, hackade fint
1 dl passerade tomater
3 vitlöksklyftor, fint hackade
1 stor potatis, hackad i kuber
1 zucchini, hackad i kuber
1 stor bit (5 cm) ingefära,
hackad fint
2 tsk färsk basilika, fint hackad
2 tsk gurkmeja
3 tsk curry krydda
2 msk rödvinsetikka
3 msk sojasås
2 msk söt mango chutney
2 kuber grönsaksbuljong
3 msk rapsolja

Stek löken i oljan. Tillsätt ingefäran och därefter zucchini, gurkmeja, curry krydda, sojasås, rödvinsetikka och mango chutney. Stek i 10 minuter och tillsätt champinjonerna och paprika bitarna. Lägg buljong kuberna i 2 dl kokande vatten och häll i stekpannan. Tillägg slutligen både den hackade och den passerade tomaten. Servera med banan-raita och basmatiris. Gurkmeja kan tillsättas i riset då det kokar för att ge det en gul färg. Förbered raitan genom att skiva 2 bananer i 2-3dl yoghurt.

foto: Rosa Särkkä

Susanne Ådahl

 

Lämna en kommentar