Med anledning av att det i år gått 100 år sedan den allmänna rösträtten infördes har FSTsatsat på en programserie om demokratins historia i Finland. Serien koncentrerar sig inte enbart på politiken och de största historiska händelserna, utan även på demokrati på gräsrotsnivån. Bland annat Folkets Hus i Tolkis och Uf-lokalen i Karperö fungerar som exempel på medborgarrörelser i programserien.

Producenterna, Susanna Ginman och Linus Torvalds, bjöd förra veckan på en förhandsvisning för de tolkisbor som varit med och hjälpt till med programserien. Visningen ordnades i Folkets Hus på Kampvägen i Tolkis, en viktig samlingspunkt för ortsborna sedan huset byggdes 1914.

Susanna Ginman säger att det svåraste med programserien var att välja vad som skulle rymmas med; över 80 timmar material blev till sist fyra halvtimmar.

Trots det stora klippningsarbetet och den korta tidsfristen – arbetet började i oktober förra året – är slutprodukten imponerande. Man märker engagemanget både hos arbetsteamet och de intervjuade. Det som gör serien fräsch är hur programmakarna lyckats varva in politiker och ”vanliga” medborgare i varje avsnitt. Historien om demokrati i Finland tål nämligen att berättas ur fler än en synvinkel, och det görDemokratins långa historia.

Andra avsnittet, som sänds den 21 augusti, kretsar kring hierarkier i olika former, bl.a. i riksdagen och vardagslivet. Elly Sigfrids, riksdagsledamot i SFP åren 1970–79, berättar om hur det var att vara kvinna i riksdagen under sjuttiotalet. Historien om hur hon engagerade sig i att få papperskorgar till plenisalen och vilket rabalder det blev i pressen om saken, ger även den yngre en bild av hur jämlikheten utvecklats i Finland. Att en del minns henne på grund av papperskorgar i stället för något annat hon gjort under nio år som rikdagsledamot, får en att fundera över hur en demokratisk process kan påverkas av könsroller i riksdagshuset.

Efter att bitar ur avsnittet visats i Tolkis, började en improviserad diskussion om hierarkier. Det talades även om hur nedläggningarna påverkat den gamla bruksortens invånare, om utflyttning och hur den yngre generationen inte längre deltar i arbetet med Folkets Hus.

I de fyra avsnitten ryms intervjuer med bland andra riksdagsledamot Heidi Hautala från De gröna, tolkisbon och FBK-aktiva Edmund Ekholm, historieprofessorn Matti Klinge och många fler.

Programseriens andra avsnitt, ”En kedja av mänskor”, sänds måndagen den 21 augusti kl 20.45 i FST och TV2. De som missat första delen kan se den i repris redan 19.8 kl 18.30 på FST (endast digitalt). Serien har en hemsida på adressen http://svenska.yle.fi/demokrati/

Teo Ijäs

 

Lämna en kommentar