Den konstigaste av alla EU-medlemmar är kanske inte alls Polen utan Sverige. En undersökning som presenterades i Dagens Nyheter inför svenska nationaldagen tyder åtminstone på det. Diagrammet härintill, hämtat från DN, baserar sig på World Values Survey. Det visar att Sverige när man placerar värderingarna i olika länder beträffande självförverkligande och icke-traditionella värderingar, har det högsta värdet på den första axeln och det nästhögsta på den andra. Överraskande nog är Japan ännu mindre traditionellt än Sverige. Överhuvudtaget står hela gruppen av konfucianska länder, också Kina, nära oss protestanter och fritänkare. Längst borta från oss står Afrika.
En grupp som DN inte gett något namn borde rimligen kallas ex-socialistiska länder och den kunde omfatta också de tre Kaukasusländerna, Litauen, Ungern och Polen. Också i länder som numera har ganska bra ekonomi, är värderingarna, tydligen av gammal vana, fortfarande starkt överlevnadsstyrda. Lite överraskande är kanske att de engelskspråkiga länderna är så mycket mer traditionsbundna än Europas katolska länder.
DN ger också exempel på några av attitydfrågorna som man sammanställt för värdeskalan. Frågor där Sverige är i topp är:
• anser sig kunna lita på sina medmänskor (Algeriet i botten)
• har deltagit i minst två av tre typer av protester (Ryssland i botten)
• tolerans mot invandrare, mänskor av annan ras och homosexuella (Algeriet i botten)
• starkt miljöengagemang (Spanien i botten)
Frågor där Sverige är i botten:
• barn ska automatiskt lyda och respektera föräldrarna (Mexiko i topp)
• ogillar skilsmässa (Indien i topp)

Öl- mot vindrickare

I Europaparlamentets korridorer i Bryssel märker man snabbt skillnaderna mellan nord och syd. Nordborna föreställer sig att sillätarna eller potatisbältet eller vad man nu kallar de rättrogna protestanterna skulle skötas EU effektivare, med mindre korruption och mindre struntprat. En speciell aversion verkar finnas mot italiensk retorik. Antagligen kommer det att växa fram stereotyper eller berättigade generaliseringar också om länderna i öst, men de verkar vara såpass nya medlemmar att det bara är Polen som fått en klar profil, och en som knappast någon annan gillar.
Britterna har också en egen profil, men den väcker inget känslosvall. Alla har accepterat att Storbritannien mestadels är med bara med ett par tår på ena foten, i övrigt orienterar man sig mot USA. Tidvis kan någon politiker få ett visst intresse för EU, men det blir sannolikt inte långvarigt.
Sverige är liksom Storbritannien ett rätt så euroskeptiskt land, men här är orsaken en annan. Sverige ser nog på Europa med intresse, men eftersom allt är så mycket bättre i Sverige vill man inte anpassa sig till EU utan utgår från att EU ska anpassa sig till Sverige. Det är förståeligt om man ser på diagrammet. Inom EU går man, sakta men saligt, mot de moderna värderingarna i övre högra hörnet, mot Sverige.

Peter Lodenius

 

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.