Jan-Krister Boman

Jan-Krister Boman

Den evinnerligt entusiastiske Jan-Krister Boman har tystnat. Boman var inofficiell ambassadör i Sverige för Finland och Ny Tid, men framför allt för Alvar Aalto.

Den 3 februari på Alvar Aaltos 110-årsdag fann man honom död på hotellrummet i Kiruna. Han var bara 51 år. Det var tydligen hjärtat som svek. Han var i Kiruna för att förbereda en Aalto-utställning. Jan-Krister föddes i Södertälje, men hans far kom från Lappträsk i Östnyland och Jan-Krister hade finskt medborgarskap.
Boman hade alltid många järn i elden. Kanske för många. Han var arkitekt, skådespelare, gallerist, skribent, brobyggare och inte minst Alvar Aalto-entusiast. Han hann inte rita så många hus själv, men visst finns de. Han skaffade också prenumeranter för Ny Tid och han dök upp vid vårt bord på ABF med en massa gamla nummer som han sparat genom åren. För bara tre veckor sedan beställde han ett paket muminböcker att sälja till förmån för Ny Tid. Han hade alltid usel ekonomi själv men samlade enträget in pengar till Alvar Aalto –biblioteket i Viborg och Aaltocentret i Hedemora. Hans Runebergsaftnar och Finland idag-evenemang är legendariska. Han engagerade sig i nästan allt finländskt i Sverige men kände själv att han föll emellan vad gällde ekonomiska understöd. Han fick dock Finlands Lejon-orden och han var uppriktigt stolt över den.
Man får hoppas att fonderna i efterskott kan stöda hans projekt och hans familj.
Begravningen  är 19.2 kl 14 i Adolf Fredriks kyrka i centrala Stockholm. Minnesstund på Finlandsinstitutet efteråt.

Bitte Westerlund

 

1 kommentar

Gabriel Boman Lindhusen 10 augusti, 2016 - 16:22

Jättefint skrivet. Tack så otroligt mycket och må hans minne leva vidare.

Reply

Lämna en kommentar