E-boken Elvis i svenska öron har ett visst tuggmotstånd, men också en mindre litterärt driven Elvis-fanatiker har många insikter att hämta.


Det finns inom förlagsbranschen en stark tro på att de nya formaten kommer att få en allt större betydelse. Barbro Teir, VD för Söderströms förlag, tror t.ex. i en ledare i Den finlandssvenska bokkatalogen 2008 ”… på att ljudböckernas popularitet kommer att stiga i takt med att pendeltrafiken på städernas infartsvägar grötar till sig och den åldrande befolkningens syn försvagas”. Vidare säger hon sig ”tro på att de digitala läromedlen är här för att stanna” och slutligen tror hon ”att det bara är en tidsfråga innan den mackapär är här som revolutionerar bokbranschen /…/ – en elektronisk läsplatta.”

Själv hör jag till den gamla skolan som gillar att hålla i, läsa och bläddra i en hederlig, gammaldags bok. Och kanske också känna doften av gammalt damm i näsan, det stoff som väver drömmarna på ett helt annat sätt än texten på en datorskärm? Till saken hör att jag är rätt ointresserad av ny teknik och inte alltid så entusiastisk över ännu en välsignad ”mackapär” som ska göra livet enklare för oss. Men efter att jag precis för första gången har stött  på en e-bok – alltså just en sådan här ”elektronisk läsplatta”, som Barbro Teir skriver om – börjar också jag inse vilken potential här finns.

Nära på magi

Elvis i svenska öron heter ”boken” (egentligen en cd-skiva) och den är sammanställd av Sven-Erik Klinkmann, docent i folkloristik vid Åbo Akademi och känd även som kolumnist i Ny Tid. Utgåvan innehåller två doktorsavhandlingar samt en så kallad c-uppsats (jfr. pro gradu) om Elvis Presley, rockens obestridde Kung. Den första doktorsavhandlingen är av Klinkmann själv, Elvis Presley – Den karnevalistiske kungen och den andra heter Musikalisk ackulturation – från blues till rock: en studie kring låten Hound Dog, skriven av Lars Lilliestam, professor i musikvetenskap vid Göteborgs universitet. C-uppsatsen är skriven av Kent Kling och heter Ett omusikaliskt genombrott – Mottagandet av Elvis Presley i svensk press under rockmusikens etableringsfas 1956–1958 (Uppsala universitet).

Därtill finns här som bonusmaterial ljudinspelningar i form av, för det första tjugo av Elvis mest kända tidiga hittar, och dessutom ytterligare fjorton spår i mp3-format bestående av lite mer udda tolkningar och originalversioner av låtar som Elvis gjort kända.

Och allt detta alltså på en liten cd-platta. Så visst finns det oanade möjligheter i e-bokformatet, säg inte annat. Att jag sedan inte ännu har lyckats skaffa en e-bokläsare har ju ändå inte hindrat mig från att stifta bekantskap med texterna. Dator kan jag trots allt använda, men nu handlar det ju om luntor på flera hundra sidor och därför blir det lite ansträngande i längden att läsa på en datorskärm. Så jag hade här egentligen tänkt förbigå innehållet i avhandlingarna och i stället hålla mig mera till att kommentera själva formatet.

Då är ju ett av problemen med det här att man helst måste printa ut materialet för att kunna läsa det. Men idén i sig är ändå fiffig och närapå magisk, tycker jag. Upp emot tusen sidor på en cd – briljant och åter igen ett exempel på vilka möjligheter som den moderna tekniken kan erbjuda.

Oanad potential?

Att det sedan handlar om Elvis ger projektet ytterligare en vidare dimension. Jag menar, nu är kanske inte akademiska avhandlingar vad den gängse Elvis-diggaren nödvändigtvis placerar högst på listan över åtråvärd Elvis-rekvisita. Eller där bokhandlarna lockar med glittriga Elvis-publikationer är det kanske inte dessa som får den attraktivaste placeringen. Missförstå mig dock rätt, med detta vill jag inte ha sagt att akademisk avhandling = torrt, tråkigt – tyvärr kan det ändå uppfattas så av ”mannen (eller kvinnan) på gatan”.

Men kan man möjligen tänka sig att det nya formatet kunde locka en ny publik? Någon som eventuellt väljer att skaffa ännu en Elvis-skiva hellre än en den senaste biografin, och fastnar för det där med intressanta udda tolkningar och originalversioner av låtar som Elvis gjort kända. Kanske han (eller hon) ändå inte tackar nej till lite högintressanta texter på köpet?

Må vara att tuggmotståndet är lite större, men jag är säker på att också en mindre litterärt driven Elvis-fanatiker har många insikter att hämta av dessa lärda herrar. För på något sätt har jag på känn att långt ifrån alla som rankar honom som tidernas bästa, som sångare och tolkare, som ”King of Rock”, ändå kan sätta Elvis rötter och utveckling i sitt rätta perspektiv.  Trots att man möjligen kan rabbla upp alla katalognumren för hans Sun-singlar och äger all tänkbar Elvis-krääsä.

Nåja, nu framstår den här publikationen kanske ändå mera som någonting Klinkmann har velat ge ut på eget på eget bevåg, i liten skala för att på ett nytt, utmanande sätt få ut sina och andras intressanta texter. Och inget illa med det, men finns här rent av potential för någonting större?


Sven-Erik Klinkmann: Elvis i svenska öron, e-bok, 2008.

Ralf Sandell

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.