Sedan årsskiftet förstärks Ny Tids redaktion av civiltjänstgöraren Janne Wass. Leve den finländska värnplikten! Eller, hmm … Ner med den! menar jag.Men det där är nu som det är, och vi är tacksamma över att ha Janne här. Men varför valde han oss?– För det första är jag från tidigare journalist, så jag ville gärna ha ett civar-jobb som jag kan ha nytta av i framtiden. Och så är jag en vänstermänska, och tycker att Ny Tid är en bra och nödvändig tidning.


Janne är lite äldre än många av våra tidigare civiltjänstgörare, 26 år, och har studerat journalistik på socokom sedan 2002. På vägen har han distraherats av jobb, föreningsverksamhet och annat allmännyttigt, så någon examen har det ännu inte blivit.
Under åren har han bland annat jobbat på Åbo underrättelser, varit chefredaktör för Studentbladet 2006, och sedan 2007 jobbat på Svenska Yles radionyheter.
Vänsterengagemanget kan man säga att går i släkten.
– På Yle har jag inte kunnat vara så engagerad som jag skulle ha velat, eftersom jag jobbat som nyhetsuppläsare.
Men han  har  alla fall suttit i Vänsterförbundets svenska Landsstyrelse de senaste två åren. Så man kan undra vilken grad av engagemang han egentligen hade velat uppnå?
Teater hör till Jannes intressen – läs hans intervju med Tomas Jansson på sidan 3 – liksom musik och fotografi.
– Jag har en webbsida, zxcmusic.net, som jag sysselsatt mig med de två senaste åren, där jag följer den finlandssvenska rockscenen.
Janne kommer dessutom att blogga under sin civiltjänstgöring – på clickswitch.wordpress.com kommer ni alltså att kunna läsa allt om nytidredaktörernas dåliga sidor!

Solveig Arle

Lämna en kommentar