Ingmar Bergman lever kvar inom svenskt filmliv.

Bitte Westerlund rapporterar från filmfestivalen i Göteborg.The Ingmar Bergman International Debut Award (TIBIDA) delades ut för fjärde gången på Göteborgs filmfestival häromveckan. Priset gick till holländska Can Go Through Skin av Esther Rots. Jag såg filmen och tyckte ärligt sagt att den var jobbig. Otäck och ojämn. Men berörande var den, den våldtagna Mariekes nojor har förföljt mig i flera dagar. Betvivlar dock att filmen kommer att visas i Finland, men hoppas att priset ger skjuts till många festivaler. TIBIDA-priset har ersatt det pris som Bergman själv delade ut tills han dog 2007. Klaus Härö var ju den första icke-svensken som fick det gamla priset, för debutfilmen Elina – som om jag inte fanns 2003. TIBIDA-priset består av en veckas vistelse på Bergmanveckan 2010, en graverad sten från Bergmans strand och en dvd-box med 23 Bergmanfilmer. Alltså inga pengar, men fjolårsvinnaren, sympatiske Enrique Rivero från Mexiko, rekommenderade varmt veckan på Fårö, norr om Gotland.
Fårö nästa

Bergmanveckan är en sex dagar lång hyllning till Bergmans konstnärskap där Bergmans och gästernas filmer visas. Här ordnas småskaliga seminarier och charmiga turer till Bergmans inspelningsplatser.
Själv var jag där 2008 och kan intyga att Bergmanveckan är härligt intim. Fårö är litet som Kökar, kargt och fascinerande. Det skojigaste inslaget tyckte jag var att känna igen raukar och stenmurar då filmsnuttar spelades upp i bakluckan på en bil, invid de inspelningplatser vi förts till.
Arbetet med årets Bergmanvecka är i full gång. Arrangörerna, med Göteborgsfestivalens förra konstnärliga ledare Jannike Åhlund i spetsen, planerar att släppa programmet i början av april.
Aktörerna kring Bergmans arv är många. Av hans nio barn har den yngsta, Linn Ullman, varit mest i farten. Och åstadkommit mest.
Det var ju så att Bergman i sitt testamente bestämt att hans hem Hammars på Fårö skulle säljas till högstbjudande, så att de nio barnen skulle få optimalt med pengar och slippa gräla. Bergmanveckans Jannike Åhlund och andra Bergmanvänner var skitskraja att någon rysk oligark eller amerikansk miljonär skulle köpa stället på Christies och stänga ut filmvännerna för all framtid. Linn Ullman, känd som författare, men också f.d. filmjournalist, lobbade flitigt för att filmare, forskare och kritiker skulle få använda stället som konstnärsresidens i kortare perioder. Hon funderade t.o.m själv på att sälja sitt eget hem och ge ett bud på den del som kallas Dämba, där biografen ligger. En norsk arkeolog och uppfinnare, Hans Gude Gudesen läste om hennes desperata kamp och tog kontakt. Han ville hjälpa.
Först köpte han anonymt upp nästan allt bohag som såldes på Bukowskis i Stockholm i september och den 24 oktober blev det klart att IT-miljardören Gudesen köpt hela fastigheten med avsikt att hela stället skulle bli residens för stipendiater i filmbranschen. Vad han betalade är hemligt.
Hård budgivning
Jannike Åhlund var med och budade på auktionen och berättar att hon ropade flitigt för Stiftelsen Bergmancenters del, men att Gudesens fyra bulvaner alltid höjde budet. När hon gav upp, fick de prylarna.
Och det var enorma summor som kom in. En galjonsfigur tillverkad 1973 för 2500 kronor, gick på auktionen för 700 000. Enbart två sängbord gick för 340 000
kronor, för att Bergman gjort personliga anteckningar på det ena bordet. Man spekulerade att budgivaren skulle inreda ett Bergman-hotellrum någonstans med alla möblerna eftersom de gick till samma anonyma köpare. Men det var alltså den hemlighetfulle mecenaten Gudesen som var i farten. Totalt inkasserades 18 miljoner kronor under lösöresauktionen.
– Så de facto har jag höjt de summor arvingarna fick in, säger Jannike då vi äter middag på Sjöbaren i Göteborg.
Men hon är glad att nästan allt kommer tillbaka till Fårö. Endast Bergmans arkiv, som förvaltas av en annan stiftelse, Stiftelsen Ingmar Bergman, finns i Stockholm. Stiftelsen Bergmancenter har nu fått Fårö nedlagda skola för utställningar och kafé. Förra fredagen skulle Jannike Åhlund träffa fyra arkitekter som ska ge förslag till en ombyggnad. Bergmanveckans kansli kommer att hålla till där och man räknar med att ha öppet cirka fyra månader per år. 59 stolar från en gammal biograf har redan flyttat in, så det blir också filmvisningar.
Gudesen har personligen förbundit sig att betala verksamheten vid Hammars som en internationell mötesplats, dels för skapande och utövande konstnärer och forskare på arbetsstipendier, dels för festivaler, seminarier och aktiviteter för barn och ungdom. Gudesen har grundat en tredje stiftelse, Bergman-gårdarna tillsammans med Linn Ullman. Bergman-gårdarna utser i dessa dagar en konstnärlig ledare.
– Att Hans Gude Gudesens engagemang är seriöst och äkta råder det inget tvivel om, säger Jannike Åhlund.
Alla är överens om att Linn Ullman har gjort en fantastisk insats för kulturen och att hon har turen med sig.

Bergmanveckan 29.6–4.7.2010. www.bergmanveckan.se

Bitte Westerlund

Lämna en kommentar