Stenudden i Hertonäs har varit en del av helsingforsbornas fritid i nästan ett sekel. Området vi södra standen av Gammelstadsviken är ett för alla öppet friluftsområde med hundratals kolonistugor, odlingslotter och ett för stadensmiljön väldigt rikt djur- och växtbestånd. Ett motsvarande område, endast tio minuters metroresa från stadskärnan, finns knappast i någon annan europeisk huvudstad.

I början av 2000-talet lade stadsplaneringskontoret fram ett förslag att bygga om Stenudden till ett bostadsområde. Som en protest mot planerna ordnade miljökonstföreningen Yty sommaren 2003 en utställning på halvön och sen dess har den ordnats årligen.

I år firar Stenudden sitt 80-årsjubileum och i februari förlängde staden koloniträdgårdarnas hyreskontrakt med tio år. Stenuddens framtid är nu tryggad åtminstone för det följande årtiondet och därför går årets föreställning under namnet Sisu.

− Vi ville ha ett kort och slagkraftig namn som symboliserar den tio år långa kampen om Stenudden, säger bildkonstnär Erja Laakkonen som ansvarar för utställningen.

Konstverk av sammanlagt 27 finska konstnärer finns utställda på området. Man kan se verken på egen hand genom att följa uppsatta skyltar eller delta i guidade turer. Sisu fokuserar på Stenuddens identitet, humanistisk geografi och miljöekologi. Till vem tillhör staden, vad kan vi använda den till och hur formar vi den för framtida generationer?

Fanny Fröman

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.