Något bortom berget och hjärtat

av Camilla Granbacka

– Det är en utmaning att gestalta sorg, vemod och längtan i konst så att det inte blir för sentimentalt och känslofyllt, säger videokonstnären Petra Lindholm som är aktuell med en utställning på Galleri Sinne.

Petra Lindholms konst har inte visats mycket i Finland tidigare även om hon är etablerad i Europa. I en stor videoprojektion använder hon sig av arkivmaterial och rör sig på gränsen mellan det förflutna och nutid, hon ställer även ut små viskande kakelugnar och fotografier. Det hela kretsar kring hennes farfars faster Annemarie som led av olycklig kärlek till en rysk man under inbördeskriget. Fastern reste till ett sanatorium i Alperna för att hela sitt brustna hjärta och Lindholm har använt sig av de svartvita fotografier som hon tagit av bergen omkring sig. Lindholm har förstorat fotografierna av de kontemplativa bergslandskapen och sedan har hon målat på dem.

– Ett berg är mittemellan jord och himmel. Det tycker jag är ett spännande läge, ett slags drömtillstånd dit jag också försöker nå med mina filmer.

Annemarie skildras som ung och som åttioåring i samma film och allt sker inom loppet av tio minuter. Lindholm skildrar hur minnet förändras under årens lopp, men lämnar ändå kvar något åt betraktaren att fritt tolka.

– Våra egna minnen är något vi själva egentligen har hittat på och ett minne blir också lätt en fantasi.

Impressionism och egen musik

Petra Lindholm jobbar intuitivt och med känsla. Hon gör själv musiken till sina bilder och sjunger. Hennes bildspråk är på gränsen till musikvideor.

– Mitt bildskapande fick sin början med MTV på åttiotalet. Jag spelade in en massa från TV, ibland var jag till och med hemma från skolan för att kunna banda in.

– Det är viktigt för mig att göra både ljud och bild i en helhet. Det blir lätt plastiskt om man i slutändan tillfogar någon annans ljud.

Lindholm planerar att tillsammans med en producent i Stockholm ge ut enbart musik som hon  har skapat. I höst kommer hon att delta i en konsertserie med Heavy Breeze Ensemble från Stockholm med modern klassisk musik.

– Jag deltar med en bildserie som visas i samband med deras musicerande. Vår konsert kommer även att visas i SVT i höst.

Lindholm har sitt eget bildspråk och även om hon använder sig av suddiga orealistiska bilder, så lyckas hon hänvisa till vår tid och våra problemställningar. Hon tycks ifrågasätta vad vi drömmer om, strävar efter och hur vi ser på lycka. Hennes bildvärld är subtil, målerisk och ger impressionistiska intryck. Längtan, död, sorg och melankoli går som röda trådar genom Lindholms produktion.

– I Europa pratar man om den nordiska melankolin. Det är inte så att Finland skulle ses som mera melankoliskt än Sverige eller Norge.

Lindholm bryter ändå något i sitt uttryck från den finska videokonsten.

– En del säger att jag är för estetisk. Jag vill göra vackra bilder, vilket inte alltid är så rumsrent inom konsten. Jag tycker om det måleriska och vill föra fram ödmjukhet och positiva känslor, förmedla en vacker upplevelse med eftertanke i.

– Jag tycker att konsten ska vara uppbyggande, mitt mål är att föra människor lite närmare varandra. Att få folk att känna att vi är ganska lika ändå och har samma längtan.

Professorerna
ringde upp

Lindholm berättar att hon inte tecknade mycket som barn. Men sedan hon börjat studera på Svenska konstskolan i Nykarleby i medlet av 1990-talet fick hon prova på att skapa videokonst.

– I Nykarleby gjorde jag små korta filmer som jag skickade till Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Sedan ringde professorerna upp mig och frågade om det var jag själv som har gjort filmerna.

Året var 1995 och Lindholm var en av de första som kom in på Kungliga konsthögskolan med rörlig bild.

– Jag kom sedan in i galleristen Magnus Karlssons stall och det har varit till hjälp i att etablera mig i Europa. Jag har nu också ett galleri i Berlin och ett i Italien.

Lindholm har medverkat i en mängd utställningar i Sverige, Europa och USA. 2006 fick hon Carnegie Art Awards tredje pris för verket Until.

– Jag har inget galleri i Finland ännu men kanske det blir något samarbete här också i och med att jag ämnar stanna i Finland med min familj så att våra barn får växa upp här.

Camilla Granbacka

Petra Lindholms utställning Till Annemarie visas på Galleri Sinne till den 25.9.
Se installationen Till Annemarie på You Tube: http://bit.ly/nBxPpK

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.