runt i min gamla kära Suomi-paita, en collegeblus i finlandsblått med ordet SUOMI skrivet i vitt på magen. Jag är ganska förtjust i den, köpte den medan jag bodde i Sverige för tjugo år sen för att krypa in i när hemlängtan blev svår. I Sverige väckte blusen enbart positiva känslor. På fjälltur kunde man råka i glatt samspråk med andra vandrare. ”Suomi! Varifrån i Finland kommer ni?”, ”Jasså Helsingfors, det är vackert där.” Sverigefinländarna log vemodigt och längtansfullt, i synnerhet de som kom ihåg hur det såg ut under idrottsevenemangen hemma förr i världen. Suomi–dräkten bars både av idrottare och publik, både under mindre byatävlingar och när stora saker stod på spel för nationen.

Nu har Suomikläderna blivit populära igen, de nytillverkas och torgförs runt om i landet. Och allt är annorlunda.

På Åland insåg jag att det kanske inte var rätt plagg för Mariehamnsbesöket eller under Getadagarna i vimlet mellan stånden. Där kan den vara lika illa omtyckt som finska flaggan. På gränsen till politiskt inkorrekt. Med den demonstrerar man att man är från Finland, från fastlandet, från riket, i motsats till Ålänningarna. Finland – härskarmakt.

På besök i Vasa blev den också fel. Vi skulle gå ut och äta lunch på Strampen och jag blev upplyst om att den kunde uppfattas som ett ställningstagande mot finlandssvenskan. Visserligen ett sublimt instrument i en mestadels latent språkstrid, men ändå, den kunde vara riktad emot nån. Det var ju inte min mening så den åkte fort av. Suomi – härskarspråk.

Och så slår det mig, hur ser en nyfinländare på blusen? Kan den eventuellt signalera invandrarfientlighet? Är själva ordet Suomi framlyft på det här viset alltid en nationalistisk symbol som för vissa är uteslutande och för andra innefattande? Betyder det att framlyftandet av nationers namn, flaggviftande och färger målade i ansikten i idrottssammanhang alltid är aggressiva handlingar? Går Suomi-klädernas comeback hand i hand med sannfinländarnas frammarsch? Går jag omkring och skyltar för erövringspolitik, minoritetshat, rasism, invandrarfientlighet och allmän krigiskhet? Suomi – nynationalism.

På radion hörde jag en låt där man sjöng fraser som ”Vårt land”,” vårt språk”, ”mitt fosterland”,” här är jag född” osv. om och om igen. Jag rös för det lät som en klart invandrarfientlig sång. Häpen blev jag när det visade sig vara finlandssvenska artisters sång för mångfald. Måste lyssna noggrannare nästa gång. Om jag förstod den sångens intention tvärtom mot hur den var tänkt, visserligen slarvigt avlyssnad, då måste ju min blus vara lika mångtydig.

Man ska kanske inte vara så överkänslig att man förpassar orden Suomi – Finland i garderoben tillsammans med neger, invalid, sinnessjukhus, ålderdomshem och andra fula ord. För då måste ju blusen också in i garderoben eller på sin höjd bäras väl dold under ytterplagg, i ensamhet på avlägsna öar, värma mig hemma under lediga stunder eller – göras om till trasa?

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.