Jag gör det vi alla gör varje dag av vårt liv (utom en). Blir äldre. Och det kanske förklarar varför den enda tanke jag har som jag vill skriva om är vad vår finskalärare kallade hyfs och pli. Så här kommer dom nu, mina regler för ett bättre liv (för mig).

På restaurangen

Om man jobbar bakom en disk och en kund kommer fram till en och säger hej så är det rätta svaret inte: joo. (Om man svarar så är risken att det blir droppen för kunden (mig) och hon flyttar utomlands.)

I butiken

Om nån håller upp dörren för en ska man inte ta det som en oförskämdhet som anspelar på ens ålder (detta har hänt! Jag lovar) utan säga: tack. Om man gör så behöver inte den som håller upp dörren (jag) ropa: varsågod! efter dig.

Detta för oss till nästa regel:

I kiosken

Om nån säger tack ska man svara var så god. Underligt många tror att det rätta svaret är tack, i alla fall på finska. Min kompis kompis barn blev instruerad att svara just så när han fick jobb i en kiosk. Och jag undrar vad som ligger bakom? Om man säger var så god, så är det ju ett erkännande att vad man gjorde är värt ett tack. Säger man tack så tackar man liksom för tacket, som om det inte var befogat.

I trafiken

Om man kör bil och det finns två körfiler och en annan bil stannat vid övergångsstället måste man också stanna. Om man kör bil och det är två filer och nån försöker gå över gatan ska man inte stanna eftersom risken är för stor att den i bilen i filen bredvid inte gör det. Gör man det ändå kallsvettas man med hjärtat i halsgropen. Ibland går det bra, ibland dör nån.

Djur

Om man är hund och bor hos nån som gör att det blir ljust (når upp till lysknappen), får upp dörren (vet hur man manövrerar in hemnyckeln i nyckelhålet) och släpar hem femton kilo hundmat varje månad (eftersom hon vet hur man skaffar pengar och hur man gör för att byta dom mot hundmat) ska man inte när man går ut med den personen dra i kopplet. I synnerhet ska man inte om man är två hundar dra åt var sitt håll.

Mänskor och kärlek

Om man flyttar ihop med nån ska man inte genast lämna den. Eller om man tänker lämna nån ska man inte flytta ihop med den. Eller kanske man inte ska flytta ihop med nån innan man försäkrat sig om att den inte tänker lämna en? (Helst någonsin.)

Om man älskar ska man ta hand om varandra. Om man älskar nån och inte vill ta hand om den ska man kanske fråga sig vad man menar när man säger att man älskar.

Och jo: om man lämnar nån som man har två barn ihop med ska man inte kalla den personen sin ex. Hon har samma namn hon hade innan hon blev lämnad.

Vänskap

Om man säger att man ringer tillbaka om två timmar och inte gör det kan man sen när man ringer tillbaka säga hups. Man ska hur som helst ringa tillbaka.

Om man är vänner får man göra bort sig. Och är man vänner blir man förlåten.

Men om man vill bli förlåten bör man först säga förlåt.

 

Lena Malm

är fotograf

Lämna en kommentar