Al Jazeera blir allt större

av Gordana Malešević

Al Jazeera som utsetts till årets tevekanal av Royal Television Society Awards utvidgar nu sin verksamhet till länderna i det forna Jugoslavien

Al Jazeera skall börja sända i länderna som bildades efter Jugoslavien. Huvudredaktionen skall vara i Sarajevo, med regionala redaktioner i Zagreb, Belgrad och Skopje. Programmen skall göras på ländernas olika språk och sändas i Bosnien och Hercegovina, Kroatien, Serbien, Kosovo, Montenegro och Slovenien.

Att kanalen skall sända på regionens olika språk är ett nytt steg för Al Jazeera, som hittills producerat program enbart på arabiska och engelska. Det Qatarbaserade företaget uppger att de investerar tio miljoner dollar i materiel.

Investeringen välkomnas av många journalister och en del regionala medieanalytiker, särskilt efter att BBC World upphörde med sina sändningar i Serbien och Makedonien tidigare i år, och dessförinnan i Kroatien och Slovenien, som ett resultat av att den brittiska regeringen sänkte anslaget förra året. BBC:s sändningar kommer att upphöra även på flera andra språk. Sammanlagt kommer 650 journalister att förlora arbete och sändningsstoppet att leda till en förlust på mer än 30 miljoner lyssnare.

BBC började sända i Jugoslavien i mars 1942, som en del av motståndet mot nazisterna under andra världskriget.

Al Jazeeras ambition är att lansera en panbalkansk kanal som sänder på lokalspråken och har 150 korrespondenter som rapporterar över hela forna Jugoslavien.

Boro Kontic, chef för bosniska Media Center som utbildar journalister, hör till dem som välkomnar Al Jazeeras initiativ och säger att Al Jazeera torde undvika politiska bindningar och erbjuda oberoende journalistik liksom BBC har gjort.

Kanske har Al Jazeera större chanser än de lokala medieägarna att stå emot politikers och andra lokala aktörers påtryckningar, men framför allt har företaget råd att dras inför domstol. Al Jazeera behöver inte rädas att göra sig ovän med en och annan som tänker att de genom en stämning för förtal och utdragna domstolsprocesser gör slut på kanalens resurser och därmed tystar granskande journalistiskt arbete.

Skeptikerna menar att medborgarna i de olika länderna inte är intresserade av nyheter från och om grannländerna och att kanalen inte kommer att få några tittarsiffror att tala om.

Liknande argument lades fram då Al Jazeera lanserade sina engelskspråkiga sändningar – men de skeptiker som då sade att intresse saknades misstog sig.

I Storbritannien har Al Jazeera English (AJE) nyligen utsetts till årets tevekanal av Royal Television Society Awards (RTSA).

Den femåriga tevekanalen Al Jazeera English vann över BBC News och Sky News och fick erkännande för sin grundliga och innovativa bevakning bland annat av den arabiska våren, och för att vara den första kanalen på plats för att rapportera om den förre libyske ledaren, Khaddafis, död.

Kanalen har ”etablerat sig som en grundläggande rapportör med insikt och förståelse för en samtid i utveckling”, löd en del av motiveringen för priset. ”I en imponerande blandning av nyhetsbevakning från hela världen, ser juryn detta år som ett genombrott för Al Jazeera English”, skriver RTSA.

Dessutom vann AJE:s The Stream i klassen Innovativa nyheter. Förstapriset i denna klass fick Al Jazeera bland annat för sin insiktfulla och djupgående analys av kampen mellan rojalister inom regeringen och de protesterande som står i opposition i Bahrain. Det ett år gamla och Washingtonbaserade programmet The Stream använder sig till stor del av Skype och sociala medieplattformer i sitt arbete och lägger med hjälp av dessa verktyg fram sitt innehåll för en bred och aktiv publik.

Gordana Malesevic

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.