Svarta nejlikan och dödens listor

av Ny Tid

Tack vare dramafilmen Svarta nejlikan från 2007, blev diplomaten Harald Edelstams gärning känd för en lite större publik. Edelstam var Sveriges diplomatiska sändebud i Chile under militärkuppen. Efter kuppen räddade han tusentals liv genom att erbjuda förföljda chilenare en fristad och hjälpa dem ut ur landet. Tre månader efter kuppen utvisade Pinochets junta den svenske diplomaten.

Tillsammans med eftertexterna till filmen Svarta nejlikan rullar en intervju som Harald Edelstam gav för holländsk television efter utvisningen från Chile. På reporterns fråga vilken hjälp och vilket stöd han fick från sina diplomatkollegor ler han med ett snett, pillemariskt leende och svarar: ingen, förutom från Finlands chargé d’affaires.

Sommaren 2008 ser docent Heikki Hiilamo av en tillfällighet filmen och bestämmer sig för att ta reda på vem som gömmer sig bakom den kryptiska omskrivningen. Hiilamos arbete resulterade i boken Kuoleman listat – Suomalaisten salainen apu Chilen vainotuille (Otava, 2010) (Dödens listor – Finländsk hemlig hjälp till Chiles förföljda).

Den person Harald Edelstam syftar på heter Tapani Brotherus. Han var 33 år och Finlands ambassadör i Chile när militären tog makten i september 1973. Efter kuppen blev Sverige skyddsmakt åt Kuba, medan Finland åtog sig att bli skyddsmakt åt den utvisade östtyska ambassaden. Det gav Brotherus, i likhet med Harald Edelstam, en utmärkt möjlighet att rädda jagade personer. Brotherus lyckades skaffa många flyktingar en fristad i framför allt Östtyskland – och detta i strid med direktiven från UM i Helsingfors.

Hiilamo har i sina gedigna efterforskningar kommit fram till att Tapani Brotherus och hans medarbetare vid den finländska ambassaden i Santiago lyckades rädda 2 500 människor undan militärjuntans koncentrationsläger och tortyrkamrar.

När boken presenterades på en presskonferens i Helsingfors för snart tre år sedan sade Tapani Brotherus:

– I Finland har ingen varit intresserad av mänskliga rättigheter, förutom några få kollegor.

Hiilamos bok underbygger på ett övertygande sätt Brotherus hjältemodiga insats i Chile 1973-74. I det finländska utrikesministeriets officiella historieskrivning lyser däremot hans insats med sin frånvaro.

Känns historien igen?

Mats Fors
Foto: Mats Fors arkiv

Yle Fem visar den 12 september klockan 22 dokumentären Hemligstämplad diplomati om Tapani Brotherus insats för chilenska flyktingar.

1 kommentar

Marisol Aliaga 15 september, 2018 - 01:52

Vi har fått en ny hjälte. Det kommer att vara spännande att veta mer om honom och hans insatser i Chile, för att rädda människors liv (Y)

Reply

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.