Axel Kronholm prisbelönt

av Janne Wass

Den finländska frilansjournalisten och Ny Tid-medarbetaren Axel Kronholm har erhållit ett amerikanskt pris för sin radiodokumentär Burma’s Rohingya: Easy Prey for Traffickers. Kronholms reportage om det muslimska rohingyafolket, som lever som statslösa utan medborgerliga rättigheter i Burma fick i september pris under Third Coast International Audio Festival. Reportaget sändes i America Abroad Media, och en längre version på svenska sändes innan det i Sveriges Radio.

– Det var egentligen mitt första radioreportage för amerikansk radio, så det kändes ju kul att det fick så stor genomslagskraft, men framför allt kändes det bra att rohingyafolkets situation uppmärksammades på det här sättet, säger Kronholm per telefon från Göteborg, där han numera bor.

Han berättar att reportaget gjordes i Burma i februari, och behandlar hur rohingyer betalar människosmugglare för att komma ut ur landet.

– De får relativt billiga erbjudanden, bara ett par hundra euro, för att föras ut ur Burma. Men de kriminella ligor som sköter människosmugglingen samlar sedan upp dem i stora illegala flyktingläger på gränsen mellan Malaysia och Thailand.

Många av de rohingyer som försöker ta sig ut ur Burma hålls sedan som gisslan i dessa läger. Kidnapparna ringer upp familjen hemma i Burma, låter den tillfångatagna personen säga några ord, och kräver sedan familjen på stora summor pengar för att de ska släppa sin gisslan. Ibland handlar det om summor på upp till 2 000 euro, eller tiofalt den summa som ursprungligen betalades för utresan. Kronholm satt med flera familjer under de här telefonsamtalen, som han bandade in och använde i dokumentären.

Rohingyafolket som i dag lever i Burma är ofta ättlingar till personer som invandrade från den brittiska provinsen Bengalen under det brittiska styret i Indien. Den burmesiska staten vägrar ge dem några som helst medborgerliga rättigheter eller burmesiskt medborgarskap. 1948 delades Bengalen upp mellan Indien och Pakistan, och i dag vill inget av de länderna kännas vid rohingyerna.

– Situationen har inte blivit bättre, jag skulle nästan säga tvärtom. Det var på våren tal om att de skulle få någon form av tillfälliga ID-handlingar så att de kunde ha röstat i valen som hålls i Buma nu i november, men det löftet har nu dragits in. Myndigheterna har också förbjudit rohingya-kandidater att ställa upp i valet. Det positiva är ändå att det rapporterats en hel del internationellt om rohingyerna under året. Mitt reportage var inte det första, och det blir alldeles säkert inte det sista heller.

Janne Wass

Lämna en kommentar