Tjugofemte teaterträffen i Hangö

av Jan Gardberg

Hangö teaterträff firar jubileum med ett extra stort spektakel, som strävar till att slå festivalens alla tidigare rekord. Dessutom bjuds på allt från Pettson och Findus till feministisk performans och den revolutionära egyptiska musikern Ramy Essam.

Bildkonstnären Antonia Ringbom – också känd för sina animationsfilmer och böcker – har varit en av eldsjälarna bakom teaterfestivalen i Hangö ända sedan början.

– Det är ju inte en vanlig festival. Den har uppstått av misstag, för tjugofem år sedan, genom att det hölls psykodramakurs i Hangö. Det var Joakim Groth, regissör, och Göran Högberg, psykiater, som kom på idén att man kunde utvidga det här dramapysslandet. Och så hittade de en sån här knäpp kulturknutta där i Hangö som var intresserad av att börja dra det här.

Enligt Ringbom började festivalen som en talkoträff, men har sedan dess blivit betydligt mer professionell.

Robin ”Effe” Sundberg, verksamhetsledare för festivalen, berättar om årets program.

– Från Wasa Teater har vi två föreställningar, VIT och Acts of Goodness, och från Svenska Teatern kommer Rübezahl. Klockriketeatern kommer med föreställningen PLAY RAPE – som de spelat på finska, men som nu får sin svenskspråkiga premiär i Hangö – och med 3 Musketeers – East of Vienna.

Från finskspråkigt håll har man fått med musikalen Lintukoto, en berättelse som drar inspiration från bekanta händelser under året som gått – den handlar om en man som efter tio år i huvudstaden återvänder till sin hemort och grundar en gatupatrull. Dessutom gästas festivalen av hela fyra barnpjäser.

Extra stort spektakel

Årets jubileum firas med ett stort spektakel, Casinoblanca – framtiden på spel, kring vilket det ännu råder en hel del sekretess. Man strävar till att få tusen åskådare och ha hundra personer på scenen. En hel del lokala förmågor har involverats, och berättelsen lär i viss mån bygga på filmklassikern Casablanca.

Ringbom konstaterar att det inte alltid är helt lätt att bygga upp festivalens program. Dels baserar sig urvalet av föreställningar på vem som vill komma, dels på vad någon i den årligen utvalda styrelsen hinner se.

– Vi har ju preferenser, det som är intressantast och mest aktuellt, och gärna förstås flyttbart också – det går ju inte att ta Titanic hit. Det ska gå att flytta och bygga upp i Hangö, och dessutom helst också vara ett strå vassare än genomsnittet.

Ringbom säger att man strävar efter ett så mångsidigt utbud som möjligt, och blandar både högt och lågt.

– Och så vill vi täcka alla ålderskategorier och få med barnföreställningar.

Enligt Sundberg är en skillnad jämfört med andra festivaler den, att programmet i viss mån kan vara öppet ända till mitten av maj.

– När det är två veckor kvar till festivalen kommer någon och säger att de sett en verkligt bra föreställning, och undrar om vi kunde klämma in den någonstans. Samtidigt har vi å andra sidan faktiskt just nu en pjäs från Dramaten i Sverige inbokad färdigt för nästa år.

Fläktar från den arabiska våren

I år bjuder man också på en kvällskonsert med den egyptiska musikern och regimkritikern Ramy Essam, som numera lever i exil i Malmö. Essam uppträdde förra året på Världen i byn-festivalen i Helsingfors, och ska i höst samarbeta med Teater Viirus i en turnépjäs.

Lycka är temat för årets teaterträff, och man kallar den ”Lyckträff”. Enligt Ringbom är temat avsiktligt litet vagt.

– Man kan alltid leka med ord, och leka med såna här begrepp. Att vi firar ett jubileum är en lycklig tilldragelse. Men strävan efter lycka, längtan efter den, eller avsaknaden av lycka – det är något som driver teaterskolestuderande som inte vet om de får jobb eller inte. Men också alla som flyr – eller kämpar för att få en bättre tillvaro – kan man säga att i någon form strävar till att hitta nånslags lycka. Sedan finns det ju den här negativa klangen av ordet ”lycksökande”, som man måste akta sig att inte förväxla det här med.

– Ursprunget och andan i hela festivalen är att det är en träff. En teaterträff där skådespelare, publik och alla som tänder på teater kan träffas, umgås, ha roligt och se saker tillsammans.

Text Jan Gardberg
Foto Niklas Ekman

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.