Samtal med en spökskrivare

av Jan Gardberg

Den svenska barn- och ungdomsförfattaren Ingelin Angerborn är ännu relativt okänd i Finland, men i Sverige är hon enormt populär, och hennes spökhistoria Rum 213 ska nu bli film.

En dag förra hösten kom min yngre dotter bärande på en bok hon ville låna på biblioteket, och föreslog att jag kunde läsa för henne. Vi hade relativt nyligen kommit igenom –J. R. R. Tolkiens Sagan om ringen-trilogi, och det kändes svårt att hitta en värdig uppföljare bland mina egna gamla favoriter. Så jag tänkte det kunde vara dags att pröva på något nytt. Och så kom jag att läsa Sorgfjäril av Ingelin Angerborn.

Boken är en imponerande välskriven modern spökhistoria, i vilken små relativt vardagliga händelser steg för steg bygger upp en allt kusligare stämning. Angerborn fångar en tidsålder i vilken internet och webbkameror ofta hör till vardagen, och lyckas samtidigt väva ihop trådarna till en vacker och poetisk helhet, ett klassiskt drama om kärlek, ansvar, skuld, sorg och försoning.

Angerborn har två gånger vunnit Bokjuryns pris i Sverige för årets bästa bok, vars vinnare utses genom en omröstning bland unga läsare. Till Ny Tid säger Angeborn att det faller sig naturligt för henne att skriva för en ung publik.

– Det är inget jag tänker så mycket på, att jag måste skriva si eller så för att det ska gå hem hos unga. Jag utgår nog väldigt mycket ifrån mig själv, tror jag. Jag har ju faktiskt också varit ung en gång, fast det är ett tag sedan nu. Mycket har ju förändrats sedan dess, inte minst tekniken med datorer, mobiler och sånt. Men mycket är sig nog också ganska likt. Tankar och känslor kring jaget, livet och kärleken. Vi har nog alla våra åldrar inom oss på något sätt, minnen av händelser, känslor och tankar från olika perioder i våra liv, men kanske har vi lättare att plocka fram vissa av dem.

Det gångna decenniets populärkultur har präglats av en fäbless för vampyrer, varulvar, zombier och andra övernaturliga fenomen, så där ligger både Rum 213 och Sorgfjäril rätt i tiden.

– Jag har inga vetenskapliga belägg, men jag tror människor i alla tider har tilltalats av spökhistorier och berättelser om övernaturliga ting. På olika sätt, kanske, precis som nu. En del är mer ute efter spänningen och det kittlande läskiga, medan andra kanske söker ett förhållningssätt till livet och döden och något slags svar på ”livets gåta”.

Angerborn kan ändå tänka sig att den stora törsten efter fantastiska historier som vi sett under de senaste åren kan vara en reaktion på ett allt mer sekulariserat och vetenskapligt inriktat samhälle.

– Jag är själv uppvuxen i en familj där man varken trodde på Gud eller på något liv efter detta, och jag tror det påverkade mig ganska mycket. Tanken på att alla ska dö och att det bara kommer att bli svart och tomt och inget alls var inte särskilt upplyftande. Och är det fortfarande inte. Jag vet inte om jag tror på ett liv efter detta, men jag behöver i alla fall få hoppas. Det gör mitt liv roligare, mer spännande och lättare att leva.

Tror du själv på spöken?

– Jag brukar säga att jag hoppas på spöken. För om de finns, så bevisar ju det att det finns något mer.

Rum 213 följer tolvåriga Elvira som tillsammans med sina nya kompisar på sommarläger hamnar i mitten av en räcka oförklarliga händer. Boken från 2011 är Angerborns mest populära, och den första som filmatiseras. För manus står Emil Larsson och Martin Jern, som bland annat skrivit ungdomsfilmen Fjorton suger (2004) och thrillern Odjuret (2011). Regissören Emelie Lindblom långfilmsdebuterar med Rum 213. Angerborn säger att hon inte är speciellt involverad i filmarbetet, men tycker att det är roligt och spännande att boken filmatiseras.

– Jag har läst ett första utkast av filmmanuset som följde boken ganska nära. Filmen kommer säkert att bli lite annorlunda än boken, men det är väl som det ska vara. Det är ju två olika medier som berättar på olika sätt. Jag såg en kort pilot för filmen redan förra hösten, och blir filmen som den blir det jättebra. Jag fick gåshud redan i inledningen.

Angerborn, som nämner Maria Gripe som en av sina stora influenser, har översatts till ett antal olika språk, men det gäller främst hennes äldre böcker.

– Av de senare, mystiska böckerna är det tyvärr bara Danmark som har nappat hittills. Jag kan tycka att det är lite underligt, med tanke på att det är de böckerna som har blivit mest uppskattade i Sverige.

Inga av hennes böcker finns översatta till finska. I maj 2016 publicerades en fristående fortsättning på Rum 213, som heter Sal 305.

– Det är den första av mina mystiska böcker som får en fortsättning, så det blir spännande att se vad läsarna tycker, säger Angeborn och avslöjar att hon som bäst arbetar på ytterligare en ”lite mystisk och spökig historia”.

– Men resten är hemligt …

Text: Jan Gardberg
Foto: Magnus Liam Karlsson

Lämna en kommentar